06:58, tor, 21. Maj

Letošnji dan Mariborske knjižnice posvečen potujočim knjižničarjem

Mariborska knjižnica v zadnjih letih prireja posebno prireditev, s katero stopi “izven knjižničnih zidov” naproti širši javnosti. Letošnji, 11. dan Mariborske knjižnice, bo 26. maja na gradu Rače, kjer že več kot eno leto domuje Knjižnica Rače. Vsebinsko je dogodek letos posvečen potujočim knjižničarjem.

Mariborska knjižnica je z razvejano mrežo knjižničnih enot, postajališč bibliobusa in premičnih zbirk izrazito regionalna ustanova. Knjižnično javno službo zagotavlja in izvaja na območju 12 občin, vlogo osrednje območne knjižnice ji priznava skupno 22 občin.

“Že 11. izdaja dneva Mariborske knjižnice je namenjena promociji in reviji kar najširšega spektra tega, kar sodobna knjižnica pomeni in prinaša v okolje, kjer deluje,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal direktor Klemen Brvar, ki je na tem položaju letos zamenjal dolgoletno direktorico Dragico Turjak.

Medtem ko je bila prireditev v prvih letih osredotočena na opozarjanje na prostorske težave osrednje enote na Rotovškem trgu, zdaj služi predvsem kot priložnost, da knjižničarji povabijo medse širšo javnost in izpostavijo dejavnosti, ki jih izvajajo poleg osnovne dejavnosti izposojanja knjig.

“To je platforma, kjer knjižnica zgoščeno pokaže, kaj vse ponuja,” je dejal Brvar. “S tem sledimo sodobnim trendom v knjižničarstvu, ki poleg tradicionalne vloge knjižnice razvijajo tudi smer, da knjižnice postajajo vedno bolj družbeni in družabni prostori,” je dodal.

Medtem ko se na Rotovškem trgu gradi nova osrednja enota v Mariboru, postavljajo v ospredje enote zunaj središča mesta. Dan knjižnice bodo tako priredili v Knjižnici Rače, ki je po besedah Brvarja vzorčen primer vključevanja knjižnice v lokalno okolje.

Izjemen obisk in izposoja v prvem letu delovanja sta botrovala temu, da so nedavno podaljšali odprtost knjižnice na štiri dni v tednu. “S pravljičnimi urami, vodstvi po knjižnici, literarnimi srečanji, bralnimi projekti in pripovedovalskimi večeri smo uspeli ujeti vse generacije. Redno sodelujemo z vrtci, šolami, večgeneracijskim centrom, različnimi društvi v občini,” je povedala vodja Knjižnice Rače Metka Lipnik.

Vsebinsko je v ospredju letošnjega praznovanja potujoča knjižnica – bibliobus Mariborske knjižnice, ki deluje od leta 1974 in ima trenutno 46 postajališč v 11 občinah.

Lani so zabeležili okoli 160.000 izposoj, kar je po besedah potujoče knjižničarke Ksenije Trs znak, da jih ljudje zelo radi obiščejo, pa ne le zaradi knjig, ampak tudi zaradi druženja. “Bibliobus je shajališče vseh generacij. Tu gre za edinstven medosebni stik, za odnos, ki pogojuje človečnost,” je povedala.

Na dnevu Mariborske knjižnice bo prvič predstavila javnosti svojo knjigo Potujoči utrinki, ki bo v teh dneh izšla pri Založbi Pivec. Dopoldne bo v Knjižnici Rače igralni dan, popoldne bo možen ogled bibliobusa in kasneje vodstvo po knjižnici.

Zvečer bo pravljični večer za odrasle, s čimer izpostavljajo tradicijo pripovedništva, ki ga v Mariborski knjižnici gojijo že več kot pol stoletja. V letu 2009 so začeli s povezovanjem slovenskih splošnih knjižnic in njihovih knjižničarjev-pripovedovalcev, v letošnjem letu pa v projektu sodeluje že 20 knjižnic iz vse Slovenije. “Želimo ohranjati in širiti pripovedovano besedo med odraslim občestvom. Hkrati za aktivnega pripovedovalca na tem področju projekt predstavlja vir strokovne rasti ter ponuja polje urjenja in izpopolnjevanja veščine pripovedovanja,” je povedala vodja projekta Lea Hedl.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.