23:44, pon, 15. Jul

Lovrenc na Pohorju z nazivom Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in ministrstvo za kulturo so danes podelili nazive Branju prijazna občina. Letos se z nazivom, ki je namenjen spodbujanju dejavnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, lahko pohvali šest občin: Bovec, Črnomelj, Ilirska Bistrica, Logatec, Lovrenc na Pohorju in Sežana.

V okolju občine Bovec je, kot piše v obrazložitvi, zelo močna dejavnost lokalnih kulturnih izvajalcev, ki jim občina za njihovo delovanje namenja javni prostor in jih pri ustvarjanju podpira, med seboj povezuje in z njimi sodeluje.

Črnomaljska občina se kot domovina pesnika Otona Župančiča skozi svojo lokalno zgodovino in dediščino zaveda pomena bralne kulture in bralne pismenosti. Za dosežke na področju kulture, knjige in branja podeljuje Župančičeve diplome in plakete in z natečajem Župančičeva frulica spodbuja mlade pesnike in deklamatorje.

Občina Ilirska Bistrica s podporo ustanovam, društvom, šolam in drugim akterjem na področju knjige izkazuje visoko osveščenost glede pomena različnih projektov, dogodkov, prireditev, na katerih sodelujejo tudi občinski uslužbenci in s tem podpirajo spodbujanje branja.

V občini Logatec pozitiven in dejaven odnos do bralne kulture in pismenosti potrjujejo s podporo številnim lokalnim literarnim in kulturnim društvom ter regionalnim in mednarodnim projektom in programom.

Bogatijo bralno kulturo 

Občina Lovrenc na Pohorju dokazuje, kako majhna lokalna skupnost spodbuja in neguje bralno kulturo in z njo bogati življenje svojih prebivalcev. Zaveda se pomena negovanja kulturne dediščine s pisano besedo in jo oživlja ter ohranja z domoznansko obarvanimi knjigami. Pohvalno je medresorsko sodelovanje med turizmom in kmetijstvom. Bralna kultura in zavedanje o moči knjige je vtkano v vsakdanje življenje občanov in občank, kar dokazuje izdaja knjig prek participativnega proračuna, piše v obrazložitvi.

Občina Sežana je pobudnica številnih projektov in dejavnosti na področju bralne kulture in branja, ki so prepoznani tudi v širšem slovenskem prostoru. Na območju občine deluje vrsta javnih zavodov in drugih kulturnih organizacij, ki delujejo tudi na področju bralne kulture, svoj ugled pa gradi tudi s podporo spominu pesnika Srečka Kosovela in v vlogi soorganizatorja Festivala Vilenica skupaj z Društvom slovenskih pisateljev.

Kot so spomnili pri Združenju splošnih knjižnic, je naziv Branju prijazna občina od leta 2017 prejelo 63 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji znova predstavi investicijske ali vsebinske projekte zadnjih treh let na področju knjige in branja.

V letošnjem letu so tako nazive za tri leta podaljšale občine: Črna na Koroškem, Ivančna Gorica, Mestna občina Kranj, Mestna občina Krško, Mestna občina Ljubljana, Miren-Kostanjevica, Mestna občina Nova Gorica, Ormož, Mestna občina Ptuj, Radovljica, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Škofja Loka, Trzin in Žalec, so še sporočili Združenja splošnih knjižnic.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.