01:46, sre, 24. Jul

Na PU Maribor trenutno pogrešanih 29 oseb, letno prejmejo okoli 150 prijav

Na Policijski upravi Maribor je, od leta 1985 do 2023, pogrešanih 29 oseb.

Statistike glede “uspeha izsleditve” sicer ne vodijo. Na leto na PU Maribor prejmejo med 130 in 150 prijav pogrešanih oseb.

“V splošnem pojasnjujemo, da je v Sloveniji letno pogrešanih med 400 in 600 oseb, od tega je manjši delež otrok do 14 leta starosti in vključno mladoletnikov, in sicer letno okoli 30%. Število sicer letno niha, kakšno leto je to 35%, lahko pa tudi 20% glede na število vseh pogrešanih oseb,” so za lokalec.si pojasnili na PU Maribor. V Sloveniji je največ pogrešanih odraslih oseb in starejših oseb, predvsem s starostnimi boleznimi, in pa izgubljenih oseb v gorah ali drugih naravnih okoljih.

Večina prijav pogrešanja je podana v enem dnevu in v enem dnevu je večina pogrešanih oseb tudi najdena.

Ugotavljajo, da je polovica odraslih pogrešanih najdena v 2 do 3 urah, v roku 10 ur je najdeno več kot 70% pogrešanih, v 24 urah več kot 80%. “Seveda nas najbolj skrbi teh ostalih 20%, ki ostanejo pogrešani in za katere obstaja vedno večja verjetnost, da potrebujejo pomoč. V več kot polovici primerov je pogrešanje otrok prijavljeno že v roku 1 ure in skoraj 90% pogrešanih otrok je prijavljeno v 8 urah po pogrešanju. Nekje v 4 urah po prijavi je najdeno preko 90% vseh pogrešanih otrok do 14 leta starosti,” pojasnjujejo.

“K uspešni preiskavi pogrešanja osebe pripomore vsaka stvar, četudi se zdi malenkostna ali nepotrebna”

Pred dnevi smo v primeru pogrešanja Boštjana zapisali, da so se prijatelji obrnili na vedeževalca, zato nas je zanimalo, če mariborski policisti upoštevajo tudi njihove namige. “Sicer se v povezavi s pogrešanimi osebami omenjajo tudi osebe s parapsihološkimi sposobnostmi, kot so vedeževalci, jasnovidci, telepati, radiostezisti … vendar se v praksi sodelovanje z njimi ni izkazalo za uspešno. Ne glede na to, pa policija preveri vse informacije in sume, ki jih posredujejo domači, oziroma svojci pogrešane osebe. K uspešni preiskavi pogrešanja osebe pripomore vsaka stvar, četudi se zdi malenkostna ali nepotrebna,” dodajo.

Policija se na prijavo pogrešanja takoj odzove in začne izvajati ukrepe za izsleditev osebe

“Tako tudi policisti PP Maribor I izvajajo različne ukrepe za najdbo pogrešanega. V tovrstnih primerih so prve aktivnosti policije usmerjene predvsem k pogovoru s prijavitelji ter k čimprejšnjim osebnim srečanjem, poizvedbam pri prijateljih, znancih ter drugih osebah, ki bi lahko dale koristne podatke. Sočasno se vsa zbrana obvestila in informacije preverjajo in analizirajo ter se na podlagi tega izvajajo nove poizvedbe. Prijave pogrešanih se vnesejo v različne policijske evidence in v druge sisteme medsebojnega policijskega informiranja,” še pojasnijo na PU Maribor.

Seznam pogrešanih oseb v Sloveniji je na voljo TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.