20:39, sob, 2. Mar

Mestni svet kljub zadržanosti nekaterih podprl načrte za gradnjo stanovanj v Dvorakovi v Mariboru

Mariborski mestni svetniki so danes kljub zadržanosti nekaterih dokončno podprli načrte medobčinskega stanovanjskega sklada za gradnjo bloka s 60 stanovanji za mlade v Dvorakovi ulici v Mariboru. Svetniške skupine, ki so imele pomisleke, so po opozorilu, da se z njihovim upoštevanjem zamika projekt za vsaj leto dni, umaknile svoje amandmaje.

Na koncu je odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za ta projekt v drugem branju podprlo 35 mestnih svetnikov, nihče ni bil proti.

Sprva je sicer kazalo drugače. Svetniške skupine Stranke mladih – Zeleni Evrope, Gibanja Svoboda, NSi in Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) so namreč k dokumentu predložile 11 dopolnil, s katerimi so med drugim predlagale spremembe, ki bi omogočale izgradnjo večje garažne hiše ali namenitev pritličnih prostorov stanovanjem namesto lokalom.

Maja Reichenberg Heričko iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor je pojasnila, da bi takšne spremembe spremenile odlok v tolikšni meri, da bi bila potrebna vrnitev postopka v javno obravnavo in ponovno pridobivanje mnenj, s čimer bi uresničitev projekta upočasnili za najmanj leto dni.

Kot je dejala, je sprejemljiv le amandma LPR, ki se nanaša na določitev lokacije ekološkega otoka. Tega so mestni svetniki tudi potrdili, ostale pa so svetniške skupine po pojasnilih mestne uprave in posvetovanju za zaprtimi vrati umaknili.

Projektu Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor v Dvorakovi ulici, kjer sta bila nekoč center za socialno delo in banka, sicer nasprotujejo tudi nekateri okoliški prebivalci.

Pomisleke imajo med drugim glede dodatne pozidave in prometne obremenitve območja.

Župan Saša Arsenovič je po drugi strani poudaril, da je velika težava Maribora odliv možganov.

“Mladi zapuščajo mesto in eden od ukrepov, kako bi jih lahko zadržali, je odlična in dostopna stanovanjska gradnja. Dodatna garaža pa podraži kvadratni meter bivalne površine, hkrati je skregana z načeli trajnostne mobilnosti,” je dejal.

Direktorica sklada Irena Španinger je spomnila, da je bil stanovanjski sklad ustanovljen prav z namenom zagotavljanja javnih najemnih stanovanj po dostopni ceni. “Zadnjih 15 let ni bilo zgrajeno nobeno stanovanje,” je dejala in dodala, da bi predlagana dopolnila ogrozila izvedbo projekta.

Davorka Pregl je v imenu Gibanja Svoboda dejala, da se zavedajo pomena stanovanj za mlade, zato želijo s predlaganimi amandmaji med drugim izboljšati možnosti za parkiranje stanovalcev. “Če iz kakšnega razloga ni mogoče umestiti v pritličje stanovanj, se lahko ta prostor nameni parkirnim mestom, pa ne bo treba treh etaž v zemljo,” je dejala.

Po posvetu svetniških skupin za zaprtimi vrati so si v vseh treh svetniških skupinah premislili. “Gibanje Svoboda ne želi biti kamen spotike, ki bi preprečil gradnjo teh stanovanj. Zato smo se v dogovoru z ostalimi svetniškimi skupinami odločili, da umaknemo amandmaje,” je povedala omenjena mestna svetnica Pregl.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *