»Na Koroškem je fajn!«

Na pobudo Koroških splavarjev so se ponudniki turističnih storitev na Koroškem odločili organizirati tradicionalno promocijsko prireditev „Na Koroškem je fajn“, ki združuje ponudnike turističnih storitev na Koroškem v Dravski, Mislinjski in Mežiški dolini. V projekt »Na Koroškem je fajn« so vključeni: Koroški splavarji, Turistična kmetija Klančnik, Hiša mojstrovin Perger, Go Turizem, Podzemlje Pece, Polhov Mlin in Pravljična vas Leše.

Srednjeveško splavarjenje in srednjeveški spektakel
Osrednja promocijska prireditev, organizirana v soboto, 11. maja predstavlja zanimivo turistično prireditev z namenom predstavitve ponudbe in turistične zanimivosti Koroške tako domači kot tudi širši slovenski in tuji javnosti. Celodnevni promocijski izleti za obiskovalce bodo vključevali ogledne točke: Splavarjenje s Koroškimi splavarji, doživetje na turistični kmetiji Klančnik, ogled galerije in hiše mojstrovin Perger, ogled Mitnice Muta, ogled podzemlja Pece ter Polhovega mlina.

V okviru otvoritve nove turistične sezone Koroški splavarji v tem letu predstavljajo tudi posebno novost, in sicer Srednjeveško splavarjenje. Čeprav je za ta čas o splavarjenju in prometu po reki Dravi malo znanega, so splavi po reki Dravi ljudem bila edina transportna povezava in pot vse od Avstrije do Donave. Prvi viri splavarstva segajo v 13. stoletje (l. 1280), torej v sredino srednjega veka. Takrat so bili splavi enostavna lesena plovila, s katerimi so trgovci, kmetje in meščani prevažali sode, kole za trte in drugo blago z namenom prodaje.
Tudi Koroški splavarji se bodo za kratek čas vrnili v srednji vek. Berači, kmetje in tihotapci bodo pod budnim očesom koroške gospode na splav za prodajo natovorili raznovrstno blago. Le to je bilo potrebno včasih skrbno paziti, saj so bili tatovi stalno na preži. Tudi tokrat bodo naše blago tatovi in razbojniki poskušali ukrasti, toda orožniki bodo nadlogo hitro našli in jo privezali na Pranger – sramotilni steber. Vse to je le delček čudovitega doživetja, Koroški splavarji se bodo preoblekli v srednjeveška oblačila in vam približali splavarjenje nekoč in danes. Veličastni reki Dravi bodo tako dali svojevrsten pečat večne reke, vsem obiskovalcem pa ponudili povsem novo doživetje.

Koroški splavarji na Dravi
Anton Gostenčnik, idejni vodja projekta

Lucija Lauko, projektna sodelavka
Kontakt: 02 87 23 333, 040 186 508 ali info@splavarjenje.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV