14:05, ned, 16. Jun

Na Ptuju jubilejna deseta izvedba festivala Salon Sauvignon

Dominikanski samostan na Ptuju bo danes prizorišče jubilejnega desetega festivala vina, kulinarike in umetnosti Salon Sauvignon. Dogodek združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo in poezijo. Organizatorji tudi letos obljubljajo okoli 60 vinarjev, večinoma iz Slovenije, nekaj pa jih bo tudi iz sosednje Hrvaške in Avstrije.

Kot je povedal direktor festivala Slavko Dobnik, bo tudi letošnji jubilejni dogodek v znamenju ideje, da se eno najboljših rastišč sauvignona razteza prek Avstrije, Slovenije in Hrvaške s kraki proti Italiji, Madžarski in Srbiji.

Na festival so zato povabili vrhunskega avstrijskega vinarja Reinharda Musterja, ki je letos prejel nagrado svetovnega šampiona za sauvignon, prihajata pa tudi znani slovenski strokovnjak s področja enologije Robert Gorjak in direktor najpomembnejšega hrvaškega vinskega festivala Vinart Saša Špiranec.

“Na festivalu bo mogoče poskusiti vina kar 60 vinarjev z več kot sto vinskimi etiketami iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Ob tem nas popoldne čaka prijeten koncert štirih mladih ptujskih pevk iz zasedbe OD5 Kvartet,” je povedal Dobnik ter dodal, da bosta za kulinariko tokrat poskrbeli domača gostilna Grabar in restavracija Spargus iz Žičke kartuzije. Na ogled bo tudi razstava o desetletnici festivala.

Že pred festivalom so izvedli 7. mednarodno strokovno ocenjevanje festivalskih sauvignonov in cabernet sauvignonov. Strokovna komisija, ki ji je predsedoval direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek, je ocenila 83 vzorcev. Šampion v kategoriji suhih svežih vin je postal lanski letnik sauvignona Vinogradništva Fabijan, v kategoriji suhih zorjenih vin sauvignon pa letnik 2021 Vinske kleti Metlika.

Grozdna sorta sauvignon je ob svoji tradicionalni domovini v Franciji v vinski regiji Sancerre našla svoj drugi dom na Ptuju in Štajerskem. Temelj za to zahtevno žlahtno sorto je zgodovinski razvoj ptujskega vinogradništva in vinarstva, ki so jo rodovi vinogradnikov gradili skozi stoletja, pravijo organizatorji.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.