22:43, sre, 21. Feb

Nekateri krajani proti gondoli do lendavskega Vinariuma

Krajevna skupnost Gorice pri Lendavi je na Občino Lendava naslovila dopis, da naj iz proračuna izloči postavke za nakup nepremičnin za gradnjo gondolske žičnice do stolpa Vinarium, je potrdil predsednik skupnosti Ivan Denša. Lendavski župan Janez Magyar je dejal, da načrtom nasprotuje le ena oseba, ki mora priznati služnostno pravico za zemljišče.

Svet Krajevne skupnosti Gorice pri Lendavi je na sestanku minuli teden obravnaval pritožbe nekaterih krajanov, ki se bojijo, da bodo zaradi projekta Nad mestom Lendava do stolpa Vinarium izgubili svojo nepremičnino – zemljišče, klet ali stanovanjsko zgradbo, je za STA povedal Denša.

Zbrani so zato sprejeli sklepe, s katerimi Občino Lendava prosijo, da se iz občinskega proračuna za leti 2024 in 2025 izloči postavke in sredstva, namenjene za nakup za gondolo potrebnih nepremičnin, ter jih poslali v obravnavo občinskemu svetu.

Župan Magyar je za STA povedal, da dopisa na seji prejšnji teden niso mogli obravnavati, ker ni bil vložen v skladu s poslovnikom. Problematično pa se mu zdi, da so sejo sveta krajevne skupnosti na to temo sklicali brez predstavnikov občine. “Če že mene niso povabili, bi lahko poklicali vsaj strokovne sodelavce občine. Vedno smo se odzvali na vse pobude, težave in vprašanja občanov,” je poudaril.

Kot je zatrdil, so z lastniki zemljišč, potrebnih za postavitev gondole, že govorili. “Lastniki parcel so na to pristali in podpisali že prej, sicer na občini sploh ne bi dobili koncesije,” je pojasnil. Tudi cenitve parcel, na katerih bodo stali stebri, že potekajo, je dodal.

Z gondolo ima po njegovih besedah težave le ena lastnica parcele, za katero pa na občini potrebujejo le podelitev služnostne pravice, saj stebra za gondolo tam ne bo. “Gospe smo tudi jasno povedali, da njene parcele ne bomo odkupili. Za gondolo so namreč predvideni le trije stebri, zato odkupujemo le nekaj parcel,” je navedel.

Vodstvo občine je po Magyarjevih besedah na željo občanov, ki so prosili za dodatne informacije o gondoli, sklicalo tudi poseben sestanek. Lastnice nepremičnine, “ki ima težave z žičnico”, na tem sestanku ni bilo, je bila pa na občini na individualnem pogovoru.

“Sem za to, da se z vsakim lastnikom parcele ali služnostnim upravičencem pogovarjamo osebno in poskušamo rešiti vse dileme. Zato smo najeli zunanje strokovnjake, da bo vse narejeno nevtralno, korektno in profesionalno,” je še povedal župan.

Denša je za STA še povedal, da se bo svet krajevne skupnosti spet sestal marca in da bo takrat obravnaval tudi projekt žičnice. Na zasedanje bodo povabili tudi župana, je zatrdil.

Občina Lendava je koncesijo za gondolsko žičnico, ki je načrtovana iz središča Lendave prek Lendavskih goric do stolpa Vinarium, dobila septembra lani. Za en kilometer dolgo vožnjo z gondolo bo treba postaviti tri nosilne stebre.

S projektom po Magyarjevem mnenju ne bodo le razbremenili cest – avtobusom bodo namreč prepovedali vožnjo po ozkih cestah do Vinariuma -, temveč tudi dobili novo turistično atrakcijo.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *