17:33, ned, 23. Jun

Neuspešen poskus prodaje Mariborske livarne Maribor

Slovenskem državnem holdingu (SDH) so za STA potrdili, da je zainteresirani nemški kupec Mutares 14. septembra odstopil od namere za prevzem Mariborske livarne Maribor (MLM). Kot so dodali, sta bila letos dva investitorja pripravljena MLM prevzeti brezplačno ob večmilijonski nepovratni državni pomoči, ki pa je zaradi evropskih pravil prepovedana.

Kljub intenzivnim aktivnostim finančnega prestrukturiranja in načrtnim prizadevanjem za ohranitev podjetja MLM ni uspel v celoti izvesti poslovnega prestrukturiranja, saj od leta 2016 dalje posluje z izgubo, so pojasnili v državnem holdingu.

Podjetje je v izjemno težkem položaju, so poudarili, SDH pa kot lastnik zaradi pravil EU nima več na voljo razpoložljivih ukrepov za nadaljnjo finančno podporo in zagotavljanje potrebne likvidnosti družbi. Ti bi namreč šteli za državno pomoč, ki pa je mariborskemu podjetju po evropskih pravilih ni več mogoče dodeliti, saj jo je v zadnjih desetih letih že prejela.

Prav tako je bilo po njihovih besedah neuspešnih več poskusov iskanja strateškega partnerja, saj so bili ti večinoma prekinjeni zaradi omejenega interesa ali odstopa investitorjev po izvedenem skrbnem pregledu družbe. Dva sta bila sicer pripravljena družbo prevzeti brezplačno ob večmilijonski nepovratni državni pomoči, ki pa je zaradi pravil EU prepovedana.

Terjatve do MLM so bile zaradi dolgoletnih finančnih težav in dolgov do Nove KBM, Probanke in Abanke odplačno prenesene na DUTB takoj po njeni ustanovitvi leta 2013. Slaba banka si je ves čas načrtno prizadevala za sanacijo s številnimi ukrepi, enako pozneje tudi SDH, ki je v začetku junija na skupščini podprl predlog uprave in nadzornega sveta za poenostavljeno znižanje osnovnega kapitala za pokrivanje izgub iz zadnjih treh let, da bi tako zagotovili kapitalsko ustreznost družbe.

Tudi vlada je že leta 2015 na podlagi takrat veljavnega zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah in pozitivnega soglasja Evropske komisije družbi dodelila dobrih pet milijonov evrov državne pomoči, v letih 2019 in 2020 še pomoči v obliki odloga, ministrstvo za gospodarstvo pa je družbi omogočilo reprogram plačila. Družba je v državnih paketih pomoči za odpravo posledic epidemije in energetske krize v zadnjih treh letih prejela še okoli milijon evrov.

Kot zdaj ugotavljajo v SDH, se MLM kljub obsežni finančni podpori v desetih letih ni uspelo v celoti prestrukturirati in vse od leta 2016 poslujejo z izgubo, samo v zadnjih treh letih je ta znašala skoraj osem milijonov evrov. Posledično se je družba znašla na točki, ko zaradi slabega poslovanja njene potrebe po dodatni likvidnosti neprestano rastejo.

V zadnjem letu je MLM porabila tudi celoten denarni depozit v vrednosti 3,5 milijona evrov, ki ji ga je DUTB zagotovila kot zavarovanje za izdano bančno garancijo dobaviteljem za zagotovitev daljših plačilnih rokov.

V SDH opozarjajo, da ne smejo izvajati transakcij pod neekonomskimi pogoji oziroma transakcij, ki jih v enakih okoliščinah ne bi izvedel zasebni investitor, saj vse takšne transakcije štejejo za državno pomoč.

Ob tem poudarjajo, da so glede potencialnih rešitev ves čas sodelovali z gospodarskim ministrstvom, ki so ga seznanili, da kakršnakoli nadaljnja državna pomoč, bodisi s strani SDH ali države, ni več mogoča.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.