22:57, pon, 17. Jun

Nov poslovno stanovanjski objekt v Apačah bodo gradili v javno-zasebnem partnerstvu

V središču Apač bodo septembra začeli graditi nov poslovno stanovanjski objekt. Naložbo, ocenjeno na okoli 5,2 milijona evrov, bo občina financirala z javno-zasebnim partnerstvom, pogodbo s podjetjem Knuplež je podpisala v torek. V pritličje objekta bodo preselili zdravstveno dejavnost, v dveh nadstropjih pa bo 18 stanovanj.

Občina Apače je že pred leti odkupila zemljišče in stare propadajoče objekte zadruge v središču Apač ter jih porušila. Odtlej so iskali zasebnega investitorja, s katerim bi v okviru javno-zasebnega partnerstva postavili nov poslovno stanovanjski objekt.

Aprila lani je občinski svet sprejel Akt o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta Poslovno stanovanjski objekt Apače, izdelali so idejne zasnove in junija pridobili gradbeno dovoljenje. Na javnem razpisu so za zasebnega partnerja izbrali podjetje Knuplež iz Zgornje Velke. Župan Andrej Steyer in direktor podjetja Srečko Knuplež sta pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za Poslovno-stanovanjski objekt Apače podpisala v torek.

“Projekt je za občino izjemnega pomena, saj z njim rešujemo nekdaj propadajoče središče Apač, z njegovo realizacijo pa bomo lokaciji vdahnili novo dušo, mu dali vsebino in dodatno zagotovili nove bivalne prostore,” je ob podpisu pogodbe povedal župan Steyer.

Javni del objekta bo zajemal pritličje in del kletnih prostorov. V pritličje bodo iz dosedanje stare vile premestili dejavnosti primarnega zdravstva Zdravstvene postaje Apače, preselila se bo tudi lekarna. V kletnih prostorih bo nekaj parkirišč ter tehnični in drugi spremljajoči prostori za izvajanje primarnega zdravstva, je navedel župan.

Etaži, prvo in drugo nadstropje bosta namenjeni zasebnemu delu objekta. Zgradili bodo 18 stanovanj, dve bosta večji, ostala bodo dvosobna in manjša trisobna stanovanja. Pri tem so se, kot je povedala prokuristka podjetja Vesna Knuplež, oprli na izkušnje zadnjih let, saj so številne “mlade družine kreditno nesposobne, zato smo ponudbo prilagodili temu, kaj si kupci lahko privoščijo. Zato bomo zgradili manjša stanovanja.”

Pri odločitvi za javno-zasebno partnerstvo pa je pretehtala lokacija. “Dodana vrednost je mir, neposredna bližina narave, kar današnji kupci iščejo,” je izpostavila Knuplež.

Nizkoenergijski poslovno-stanovanjski objekt bodo začeli graditi septembra, rok za dokončanje del je april 2026, namenu pa bi ga predali mesec dni pozneje. Naložba je ocenjena na okrog 5,2 milijona evrov, od tega bo občina prispevala okrog 40 odstotkov, podjetje Knuplež pa 60.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.