21:57, sob, 22. Jun

Ob svetovnem dnevu voda bodo v podjetju AquaSystems svojo pozornost v celoti namenili izobraževanju otrok

Ob svetovnem dnevu voda, 22. marca, bodo v podjetju AquaSystems, ki upravlja Centralno čistilno napravo Maribor (CČN Maribor), največjo v porečju Drave, svojo pozornost v celoti namenili izobraževanju otrok.

Samo ta dan bodo na CČN Maribor gostili več kot 500 osnovnošolcev, ki si bodo v okviru naravoslovnega dne ogledali njeno delovanje in se seznanili z varovanjem naših voda. S temi dejanji se AquaSystems aktivno priključuje letošnjemu mednarodnemu pozivu svetovnega dne voda »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu«, ki se osredotoča na reševanje vodne in higienske krize na globalni ravni in z geslom POSPEŠIMO SPREMEMBE poziva, naj storimo vse, kar lahko, da bi ju pomagali rešiti.

Mladi v skrbi za okolje

Mladi obiskovalci bodo v času obiska podrobneje spoznali mehansko in biološko čiščenje odpadnih voda ter se seznanili s tem, kako CČN Maribor že vse od začetka delovanja po najvišjih kakovostnih in strokovnih standardih varuje enega največjih evropskih vodotokov in podtalne vodne rezerve, ki so vir pitne vode za Maribor in Podravje. Poučili se bodo tudi o tem, kaj sodi v kuhinjske odtoke in straniščne školjke in kaj ne, ter kako sami, z enostavnimi vsakodnevnimi dejanji lahko pripomorejo k čistejšim rekam in racionalni porabi pitne vode.

Spomnili se bodo, da je voda omejen vir in čedalje bolj obremenjen.

Vsi skupaj moramo postati učinkovitejši in pravičnejši pri tem, kako vodo porabljamo, kje in za koga. Vode je nujno potrebno ohranjati čiste, pitno vodo pa ob tem smotrno porabljati. Zato je prav, da ob svetovnem dnevu voda o tem tudi na glas spregovorimo.

CČN Maribor dnevno prečisti za kar 10 olimpijskih bazenov vode Glasno pa o poslanstvu podjetja AquaSystems ter delu CČN Maribor, največje čistilne naprave na celotni trasi reke Drave in druge največje čistilne naprave v Sloveniji, ki čisti odpadne vode iz Mestne občine Maribor ter okoliških občin Miklavž na Dravskem polju, Hoče-Slivnica in Duplek za več kot 136.000 prebivalcev, govori tudi statistika:
• V času svojega delovanja je CČN Maribor iz odpadnih vod v mehanskem predčiščenju odstranila 249.000 ton odpadnega blata in 9.380 ton odpadkov, kar je skupaj za več kot 17.225 kamionov blata in odpadkov.
• Od začetka obratovanja je CČN Maribor prečistila 200 milijonov kubičnih metrov odpadnih vod in 173.000 kubičnih metrov odpadnih vod iz greznic.
• CČN Maribor na dnevnem nivoju prečisti 25.000 kubičnih metrov odpadnih vod, na mesec okrog 750.000 kubičnih metrov odpadnih vod, kar na letnem nivoju pomeni približno 9 milijonov kubičnih metrov odpadnih vod oziroma za kar 3.650 olimpijskih bazenov odpadnih voda. Na uro CČN Maribor zmore prečistiti do 7.000 kubičnih metrov vod.
• CČN Maribor dosega odlične učinke čiščenja voda, ki so visoko nad zakonskimi zahtevami. Od začetka obratovanja biološke stopnje čiščenja (leta 2004) znaša učinek čiščenja v povprečju 95,4%, v letu 2022 celo 95,8 %.

»CČN Maribor s svojim vzornim delovanjem ter z izpolnjevanjem najstrožjih okoljevarstvenih standardov Evropske unije ter okoljevarstvenimi certifikati in certifikati za upravljanje s sredstvi, postavlja visoke standarde ostalim slovenskim mestom glede učinkovitosti čiščenja odpadnih voda in učinkovitosti obratovanja čistilnih naprav,« ponosno poudarja mag. Leon Lozar, direktor podjetja AquaSystems, upravljavca CČN Maribor, ki hkrati opozarja: »Čeprav imamo v Sloveniji pravico do pitne vode zapisano v ustavi in živimo v deželi, bogati z vodo, moramo z njo skrbno ravnati na vsakem koraku. Zato vnesimo v naše vsakdanje življenje tudi sami spremembe, ki jo želimo videti v svetu. Varčujmo z vodo ter z lastnimi vzornimi dejanji prispevajmo k ohranjanju vodnih virov«.

Ob svetovnem dnevu voda družba AquaSystems prijazno spominja:
• da ločeno zbiramo ostanke hrane v zabojnike za biološke odpadke, odpadno maščobo pa zbiramo in oddajamo na zbirna mesta. Biološki odpadki in odpadna maščoba se lahko predelajo ter ponovno uporabijo kot kompost ali bio-gorivo;
• da odpadke zberemo ločeno in jih odvržemo v koše za smeti, ne v straniščno školjko. Če so odpadki zbrani ločeno, se učinkoviteje obdelajo in ponovno uporabijo kot surovine;
• da nevarne snovi (ostanke barv, topil, fitofarmacevtskih sredstev) zbiramo ločeno in jih oddamo na določena zbirna mesta. Če so nevarni odpadki zbrani ločeno, se lahko odstranijo na naravi prijazen način;
• da zdravila s pretečenim rokom uporabe oddamo na zbirna mesta, ki so v vseh lekarnah. Učinkovine v odpadnih zdravilih so še vedno aktivne. Nekatere snovi se v celoti ali delno
razgradijo v biološkem čiščenju, nekatere pa so slabo razgradljive in skoraj v celoti ostanejo nespremenjene. Tako prehajajo v naravno okolje in negativno vplivajo na živali, vodni vir ter posledično tudi na prebivalstvo;
• da stara in zavržena oblačila ter ostanke tekstila oddamo v za to namenjene zabojnike. Obstaja več načinov uporabe, kot so: ponovna uporaba za nošenje, izdelava novih izdelkov, izdelava krp.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.