06:46, čet, 18. Apr

Opozicijski svetniki predlagali zvišanje sredstev za šolo in gasilstvo. Tista, ki se ju tiče, zavrnila potrebo

Z devetimi glasovi za, osmimi glasovi proti in enim vzdržanim, so proračun občine Ruše za 2023 v ponedeljek potrdili. Svetniki opozicije so sicer vložili 12 amandmajev. Dva izmed svetnikov, Ladislav Pepelnik in Petra Sternad, pa sta precej presenetila, ko sta kot svetnika v razpravi zavrnila potrebe po povišanju investicije v šolstvo in sredstva za investicije prostovoljnih gasilskih društev.

Da sta ravno ta svetnika pojasnjevala, da dodatna sredstva niso potrebna, skrajno preseneča. Namreč Ladislav Pepelnik -Neodvisna lista #SKUPAJ, sicer ravnatelj ruške šole in Petra Strnad, Županjina lista – Povezani za Ruše, sicer gasilka, sta zavrnila, da bi dodatna sredstva potrebovali. Gibanje Svoboda, predlagatelj gradiva je sicer amandmaja po razpravi umaknil, saj se jim ni zdelo smiselno vztrajati, če denar zavračajo ravno tisti, katerim je namenjen.

Pepelnik bo raje sredstva zbiral z donatorji in preko razpisov

Pri Svobodi so predlagali višanje sredstev za Osnovno šolo v vrednosti 35.000 evrov, a Ladislav Pepelnik je ob tem komentiral: “Bomo poskušali na šoli najti tudi kakšna druga sredstva, pa z donatorji, preko razpisov, kaj počnemo že skozi in bomo te stvari poskušali na tak način sanirati.” Povedal je, da se bo pri amandmaju izločil iz glasovanja. Županja je na tem mestu dodala, da ima osnovna šola v tem letu dovolj sredstev, saj je bila deležna energetske sanacije in prezračevanja.

Strnadova: v preteklosti so se gasilci večkrat znašli sami in meni, da bo tudi tokrat tako

Za višanje investicij prostovoljnih gasilskih društev so pri Svobodi pripravili amandma, kjer bi se ta sredstva povišala na 150.000 evrov. Petra Strnad je zavrnila, da bi gasilci potrebovali dodatno pomoč: “Mi tisto, kaj bomo potrebovali, upam, da bomo uslišani in dobili,” v nadaljevanju pa je povedala, da so se v preteklosti znašli z donatorskimi prispevki ter da se velikokrat znajdejo sami.

Županja Urška Repolusk je dejala, da gasilci vedno dobijo sredstva, ki jih predlagajo. Ali denarja za investicije gasilska društva ne potrebujejo in ali ne bodo primorana prodajati koledarjev in prirejati gasilskih veselic za investicije, bo pokazal čas.

Predlagatelj višanj sredstev začuden

Darko Knez – Gibanje Svoboda, je bil naj dejstvom, da sta oba zavrnila višanje investicij, začuden: “Danes poslušamo ravnatelja, ki govori, da se odreka denarju v amandmaju za investicije v šolstvo. V redu. Razumem. Torej tu ne potrebujemo denarja, za druge investicije pa ga ni. Želimo pomagati ranljivim skupinam, upokojencem, veteranom, tudi njim bomo odrekli denar. V redu. Če je tako, naj bo tako. A za to županja odgovornost prevzamete vi, ne da bomo krivi svetniki.”

Obrnili smo se na Osnovno šolo, GZ zvezo Ruše in prostovoljna društva, za dodatni odziv smo se obrnili tudi na občino Ruše. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.