20:36, sob, 22. Jun

Rez stare trte v Podvelki (video)

V nedeljo, 11. marca, so v Podvelki obrezali potomko stare trte. To je za Podvelčane poseben dogodek, ob tej priložnosti pa so pripravili tudi kulturni program.

Modra kavčina ali žametna črnina na mariborskem Lentu je najstarejša vinska trta na svetu. Ob vsakoletnem spomladanskem rezu mesto Maribor podari cepiče drugemu mestu ali občini v znak prijateljstva in sodelovanja. Pred dvema letoma je bil cepič poklonjen tudi občini Podvelka, ki so jo na letošnje Gregorjevo že drugič obrezali.

Za trto je potrebno dobro skrbeti, saj je zelo občutljiva. Trta namreč ne pogine, ampak umre in ravno zato potrebuje veliko potrpljenja, dobre volje in ljubezni. Zato se ji njen skrbnik, Tone Zaletel vsak dan posveča in skrbi zanjo kot za punčico svojega očesa. Pravi, da jo vsak dan pozdravi in dobro pregleda, prav tako pa se tu in tam tudi pogovarja z njo.

Na prireditvi so cepič podarili tudi občini Radlje ob Dravi, ki se posaditve in negovanja svoje vinske trte zelo veselijo ter menijo, da bo pri njih dobro uspevala.

Ker so takšni dogodki v občini Podvelka redki, so bili predvsem občani in občanke navdušeni nad prireditvijo. Menijo, da je to odlična priložnost, da se spet srečajo in poveselijo. Prav tako pa so mnenja, da ima to tudi velik pomen za Slovenijo. Možnost pa so se imela predstaviti tudi različna društva, ki so lahko svoje izdelke delila z vsemi navzočimi.

Nad prireditvijo pa je bil navdušen tudi župan občine Podvelka, Anton Kovše, ki je malo razočaran, ker pri njih ne uspeva še več vrst vinske trte. Da se je na rez dobro pripravil, se je udeležil tudi reza stare trte v Mariboru. Želi pa si, da bi ta prireditev postala tradicionalna, saj ima za kraj velik pomen.

[pro-player width=’590′ height=’349′ type=’video’]http://www.lokalec.si/Video/Lokalno/rez_stare_trte_podvelka.f4v[/pro-player]

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.