21:39, pon, 26. Feb

CEZAM Ruše v slepi ulici!

Že teden dni Javni zavod Center za mlade Ruše (CEZAM Ruše) nima vodje. Ne samo, da je s tem oteženo in celo onemogočeno redno poslovanje, posledice so vidne že tudi pri izvajanju planiranih prireditev. Tradicionalni, že deseti, Kantfest je odpovedan. Priprave za festival Letni oder Ruše so zavrte, izvedba festivala je pod vprašajem.


Ko občinski svet na svoji 11. redni seji konec maja ni potrdil predloga komisije za mandatna vprašanja in imenovanja za novega direktorja, je postalo jasno, da bo s 1. junijem CEZAM ostal brez vodstva, saj je staremu direktorju potekel mandat. Da ne bi prišlo do motenj v poslovanju zavoda, sta župan in občinska uprava že na sami seji napovedala takojšen sklic dopisne seje za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja. Ker predlagani kandidat na seji občinskega sveta ni dobil zadostne podpore, je župan za vršilko dolžnosti predlagal mednarodno uveljavljeno univerzitetno diplomirano kulturologinjo Katjo Beck Kos, ki jo v slovenskem prostoru poznamo predvsem kot producentko Festivala uličnega gledališča Ana Desetnica na Festivalu Lent in vodjo programa Živa dvorišča Maribora.

Polovici svetnikov se imenovanju v. d. direktorja očitno ni zdelo pomembno in se seje preprosto niso udeležili. Zaradi resnosti situacije je župan dopisno sejo nemudoma ponovili in tudi tokrat ugotovil, da isti svetniki znova niso glasovali. Vsi, ki so vključeni v odločanje v občinskem svetu, vedo, da po veljavnih predpisih nihče, niti župan niti občinska uprava niti kdorkoli drug, nima možnosti niti pravice in pristojnosti za vodenje, organiziranje in poslovanje samostojnega zavoda. Za tiste, ki se tega morebiti ne bi zavedali ali vedeli, je župan sklical skupen sestanek in še enkrat izpostavil resnost situacije in posledice ne-odločanja o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja. Tudi to ni bil dovolj tehten razlog za svetnike strank LDS, SD, liste LIRA in svetnika SNS, saj se ponovljene, tokrat že tretje dopisne seje v roku nekaj dni, znova niso udeležili.

Če odmislimo dejstvo, da je udeleževanje sej dolžnost vsakega svetnika, je CEZAM Ruše sedaj v situaciji, ko zaradi obstrukcije devetih občinskih svetnikov in svetnic iz vrst LDS, SD, Liste LIRA in SNS, odpoveduje svoje prireditve, nima podpisnika, ne more sklepati pogodb z izvajalci, zaposleni nimajo plač, ne morejo se prijavljati na razpise in izgubljajo financiranje dejavnosti iz drugih virov.

Župan Uroš Štanc se sprašuje, ali smo politično že na tako nizki stopnji, da so nekateri pripravljeni žrtvovati obstoj Centra za mlade Ruše, pokopati njihove prireditve in desetletno prisotnost v prostoru za neke lastne cilje in kaprice? Žal se ne more znebiti občutka, da je nekaterim izvoljenim svetnikom popolnoma vseeno za odgovorno delo v občinskem svetu, za njihove volivce in končno za vse občane Ruš.

Vsebina članka izhaja iz izjave za javnost župana občne Ruše Uroša Štanca.
Prav tako je te dni na spletnem portalu www.lokalec.si potekala anketa “Kako ste zadovoljni z delovanjem CEZAM-a Ruše”. Obiskovalci spletnega portala ste izrazili nezadvoljstvo nad delovanjem CEZAMA saj vas je kar 54% glasovalo, da ste nezadovoljni. 35% vas je bilo mnenja,da zavod opravlja svoje delo uspešno, 11% pa vas je menilo, da vas ta tema ne zanima.
V anketi je sodelovalo 173 anketirancev.

Druge novice

Comments

 • Slavko Šterman

  8 junija, 2012

  Všeč mi je to, da se za to izve v širši javnosti. Ne glede na politične igrice v občini Ruše, kdo je zakaj užaljen, kdo si je premislil, kaj kdo koga sumi, kaj kdo o kom natolcuje…. zavod CEZAM mora delovat naprej. Vse ostalo pa svetniki rešujte kakor veste in znate in ne na račun prireditev po katerih so Ruše znane. Če bo zaradi vašega delovanja zavod CEZAM propadel in ne bo priredit v Rušah lahko kr odstopite in preverite svoj prav na volitvah. Malo grobo povedano ampak nimate dosti časa da potrdite vsaj v.d. direktorja dokler se ne boste dogovorili kdo bo direktor. Apeliram na vas vse v občinskem svetu, da razrešite situacijo v katero ste s spravili z grupiranjem.

  Slavko Šterman

  Replay
 • Peter Štumberger

  8 junija, 2012

  No tolko o stranki SD (socialni), ti so tolko socialni kolikor jim pade v žep. A se zavedate, da ljudje ne bodo dobili plač???!!!!

  Replay
 • P.M.

  8 junija, 2012

  Ljubo Germič, največji Ruški politični igralec vseh časov. Raje v Selnici kandidiraj kjer živiš pa tam sranje delaj. Vsa leta si nam šinfal Krajnčeviča zdaj pa ti je najboljši prijatelj. kolko ti je dal v žep, da glasuješ za njega??

  Replay
 • Andreja H.

  8 junija, 2012

  Se strinjam z g. Štermanom. V občini Ruše se grejo nekateri stari politični mački višjo politiko in se ločujejo na desne in leve, pa modre in rdeče, pa še kaj. Kar se tiče pa Letnega odra, mislim, da bi morali organizatorji malo razmišljat kaj bo ta prireditev prinesla Rušanom. Ne, da imamo vedno zaparkirane ceste od avtomobilov Mariborčanov.

  Replay
 • Janez

  8 junija, 2012

  Žalostno, ampak res se dogaja. To je katastrofa za našo lokalno skupnost. Pisati karkoli več se mi zdi nesmiselno, saj je bilo že toliko rečenega, napisanega, lobiranega itd …..

  Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *