19:42, sre, 19. Jun

Revanšistična desnica na oblasti?

Na naš naslov smo prejeli prvo pismo bralcev. Igor Jurišič, predstavnik stranke SMS – Zeleni Evrope nam je poslal svoje poreferendumsko mišljenje.

Glede na to, da naša vladajoča elita več kot očitno podpira kapital (ali pa morda kapital njo), jo po nobeni klasifikaciji ne moremo postaviti na levico.

Prvi zaključek je ta, da vladajoča elita vsekakor tipična desnica, saj sovraštvo do deklariranih desničarjev še ni dovolj, da se imenuješ levica. Levica je po definiciji predvsem na strani delavcev in »malih ljudi«, ne pa kapitala.

Drug zaključek pa je, da se obnašajo skrajno revanšistično. Ljudje so njihove predloge ocenili kot nerealne in glasovali proti, oni pa razmišljajo, kako se ljudem čim bolj maščevati; z zmanjšanjem socialnih transferjev, zamrznitvijo pokojnin, znižanjem plač… To pa je, po definiciji, revanšizem. Nihče (razen SMS – Zelenih) niti pomisli ne, da bi iskali rezerve drugje, na primer pri astronomskih stroških sodelovanj v NATO-vih vojaških avanturah pod blagovno znamko NATO. Očitno zamera svojim državljanom manj pomembna, kot zamera politiki ZDA.

In če tako jasno, z nespornimi definicijami, pokažemo, da je »revanšistična desnica«, ali pa vsaj »maščevalna desnica« zelo dober opis za vladajoče elita, pa gre njihovo razmišljanje še korak naprej. Na glas namreč razmišljajo, kako omejiti pravico ljudi do (so)odločanja s spremembo referendumske zakonodaje. Pravijo namreč, da vse kar Državni zbor sprejme, potem ljudje zavrnejo na referendumih.
To pa je skrajno demagoško zavajanje z namenom krčenja pravic državljanom pri soodločanju o pomembnih odločitvah Republike Slovenije.

V mandatu Pahorjeve vlade je bilo razpisanih le pet (5) referendumov s strani državljanov ali opozicije ter eden (o arbitražnem sporazumu), ki so ga razpisali sami. Ob bežnem pogledu na spletno stran Državnega zbora Republike Slovenije vidimo, da so poslanci samo prvih petih mesecih tega koledarskega leta (2011) sprejeli okrog 70 zakonov, kar pomeni, da so tako opozicija, kot interesne skupine sprejele veliko večino zakonov in le peščica jih je končala na referendumu. In namesto, da bi se vlada pohvalila s tem, da je uspela veliko večino zakonov uskladiti s socialnimi partnerji, interesnimi skupinami in celo opozicijo, sedaj zganja preplah, ker državljani ne moremo požreti prav vsega, kar se skuha v državnozborski kuhinji.

Za konec pa le en nasvet – na mesto, da iščete načine, kako se ljudem maščevati in jih še bolj omejiti pri soodločanju, se raje posvetite ponovni vzpostavitvi dialoga z ljudmi, ki ste ga zaradi trmastega vztrajanja pri zakonih, za katere ste vedeli, da jih ljudje ne podpirajo močno ogrozili.

Igor JURIŠIČ, predsednik LO SMS – Zeleni Ruše

Zgornje besedilo je mnenje avtorja in nikakor ne izraža mnenja uredništva spletnega portala Lokalec.si. Pisma bralcev nam lahko pošiljate na info@lokalec.si.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.