18:57, sre, 19. Jun

ZAČENJA SE NAJVEČJA PRIREDITEV ZA STAREJŠE V EVROPI

Festival za tretje življenjsko obdobje bo med 27. in 29. septembrom že enajsto leto zapovrstjo popestril dogajanje v jesensko megleni prestolnici. Festival, moto katerega je solidarnost med generacijami in aktivno preživljanje starosti, bo v Cankarjevem domu postregel z zanimivim programom, kjer bo prav vsak našel nekaj zase.

V petnajstih razstavnih parkih se bodo predstavila podjetja in organizacije, ki nudijo izdelke in storitve za starejše. Poleg svetovanj o zdravju, financah, potovanjih,… pa se lahko v razstavnih parkih udeležite tudi delavnic, izobraževanj in posvetov, spotoma pa si z malo sreče priigrate še kakšno lepo nagrado.

Obeta se tudi zelo bogat kulturni program. Pripravili smo kar dva odprta odra, na katerih bodo s kratkimi točkami svoje talente predstavili nastopajoči vseh starosti, zadnji dan festivala pa boste na odprtem odru v veliki sprejemni dvorani prisluhnili znanim starejšim, Sonji Lokar, Janezu Slaparju in Janezu Mejaču, ki bodo z nami delili kako se oni spopadajo s starostjo. Tudi letos se boste lahko udeležili osrednjih kulturnih dogodkov. Poleg svečanega odprtja in zaključka festivala, so to 3. Večer pesmi in plesa, ki se bo odvil prvi festivalski večer, za ljubitelje zborovske pesmi pa smo v sredo pripravili 3. Srečanje zamejskih pevskih zborov in 36. Srečanje zborov društev upokojencev Slovenije. V sklopu Sovinih uric se bodo lahko zabavali tudi najmlajši. Pod mentorstvom upokojenih pedagoških delavk se bodo lahko naučili novih pesmic in igric ter si izdelali svojo igračo, Narodni muzej Slovenije pa vas bo popeljal v čas rimske Emone, saj se boste lahko ogrnili v togo, potipali rimsko sulico in izvedeli zanimivosti iz življenja emonskih meščanov. Za ljubitelje lepe besede se obeta zanimiv literarno-kulturni program v Dvorani Lili Novy.

Festival je letos posvečen evropskemu letu prostovoljstva. Na to temo so najprej ustvarjali vrtčevski in osnovnošolski otroci, njihove likovne in literarne stvaritve pa so nato pregledale in ocenile upokojene pedagoške delavke. Najboljša dela bodo predstavljena na festivalu in objavljena v posebnem zborniku, seveda pa bomo najbolj nadarjene izmed njih tudi nagradili. Poleg tega smo razpisali medgeneracijski natečaj, kjer nagrajujemo mlade in starejše posameznike, ki premoščajo starostne prepreke in lepšajo dneve s svojim bližnjim. Za malo večje mislece pa smo pripravili natečaj za izdelavo raziskovalnih nalog, ki je so morale nastati v sodelovanju mladih in starih.


Osrednji dogodek festivala pa je tridnevna mednarodna strokovna konferenca pod naslovom Prostovoljstvo povezuje generacije. O vidikih prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja bodo razpravljali strokovnjaki iz Slovenije, Madžarske, Italije, Hrvaške, Makedonije in Velike Britanije.

Pa seveda, da ne pozabimo na medgeneracijsko okroglo mizo pod naslovom »Partizansko«, na kateri boste lahko z Janezom Stanovnikom, Iztokom Mlakarjem in Svetlano Makarovič razpravljali o tem kaj partizanstvo pomeni današnjim generacijam.
Zanimivo, zabavno, poučno in predvsem sproščeno dogajanje se obeta. In, da ne pozabimo… Vstop na festival in na vse prireditve je brezplačen, poleg tega, pa si lahko s kuponi, ki jih boste prejeli na razstavnem prostoru, brezplačno ogledate tudi osrednji slovenski muzej, Narodni muzej Slovenije! Vsi, ki menite, da je prestolnica predaleč, pa ne skrbite, Slovenske železnice bodo skupino 6. ali več upokojencev peljale na festival in nazaj iz akterega koli konca Slovenije za samo 4eur. Več informacij najdete pri vašem društvu upokojencev. Lani nas je obiskalo kar 12 000 obiskovalcev v vseh treh dneh. Naj jih bo letos še več! Več o programu in samem festivalu si preberite na www.f3zo.si.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.