15:02, sob, 18. Maj

Salus le še korak do prevzema mariborskega Farmadenta

Župani Mestne občine Maribor ter občin Starše, Duplek, Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravskem polju in Rače-Fram so danes kot predstavniki ustanoviteljic družbe Farmadent z družbo Salus podpisali pogodbo o prodaji poslovnih deležev, je potrdil predsednik skupne medobčinske komisije za prodajo kapitalskih deležev omenjene družbe Gorazd Škrabar.

Kot je pojasnil Škrabar, gre za prodajo 100-odstotnega poslovnega deleža družbe, ki se tako kot Salus ukvarja z veleprodajo zdravil in medicinskih pripomočkov. Kupnina znaša 8,46 milijona evrov in bo v primeru uspešno izvedenega posla razdeljen med občine ustanoviteljice, in sicer glede na njihove deleže v družbi.

“Izpolnitev prodajne pogodbe bo izvedena po izpolnitvi odložnih pogojev, določenih v pogodbi, predvsem po potrditvi prodajne pogodbe s strani občinskih svetov in mestnega sveta občin ustanoviteljic ter po odobritvi pogodbe s strani organov varstva konkurence,” je še dodal Škrabar.

Da je prišlo do podpisa prodajne pogodbe, so na spletni strani Ljubljanske borze objavili tudi v Salusu. Ob tem so dodali, da je potencialni nakup Farmadenta skladen z razvojno strategijo družbe oziroma skupine, s katerim želijo skozi zadane strateške cilje, z inovativnim pristopom in na stroškovno učinkovit način utrditi svojo vlogo enega od vitalnih členov v oskrbi s produkti in storitvami na področju zdravstva na trgih jugovzhodne Evrope.

Salus je sicer že pred časom oddal zavezujočo ponudbo za nakup 75-odstotnega deleža omenjenega podjetja, z nakupno opcijo za nakup preostale četrtine poslovnih deležev, alternativno pa za takojšen nakup 100-odstotnega deleža. Sredi novembra so ponudbo podaljšali do 15. decembra, saj da so pogajanja še vedno potekala, pomembno vlogo pri tem pa so verjetno imele tudi lokalne volitve.

Na mariborski mestni občini so sicer že v proračunu za leto 2021 načrtovali deset milijonov evrov prihodkov od prodaje Farmadenta. Izkupiček je zdaj že v celoti nekoliko nižji, k temu pa je verjetno prispevalo tudi nekoliko slabše poslovanje nekoč najbolj dobičkonosne občinske družbe. Prihodki od prodaje so leta 2021 znašali 79 milijonov evrov, kar je devet odstotkov manj kot leto prej, podjetje pa je leto končalo z dobrega pol milijona evrov čiste izgube.

Mariborska občina se je skupaj z manjšimi soustanoviteljicami za prodajo Farmadenta že pred časom odločila, ker jo je v to s spremembami zakona o lekarniški dejavnosti prisilila država. Novosti so namreč občinam kot lastnicam lekarn prepovedovale hkratno lastništvo veletrgovca z zdravili.

Čeprav je občinam, med temi je bila tudi Ljubljana z LL Grosistom, konec lanskega leta DZ vendarle uspelo prepričati o spremembi zakonodaje, s čimer so v zadnjem trenutku preprečili prisilno prodajo, so se v Mariboru odločili za nadaljevanje prodajnega postopka.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.