21:57, pon, 27. Maj

Tyro Barada podprl Olimpijski komite Slovenije, na univerzi odločni: “Na postopek ne sme in ne more vplivati ne minister ne predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije”

V zvezi z dogajanjem s Tyro Barada smo se obrnili tudi na Olimpijski komite Slovenije.

“Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez kot krovna športna organizacija v Sloveniji podpira razvoj in izobraževanje mladih športnikov in športnic. Verjamemo, da je pomemben del celostnega razvoja tudi primerno izobraževanje ter da si zaslužijo možnost nadaljevanja študijske poti na željeni izobraževalni ustanovi,” so dejali za lokalec.si.

“Športniki in športnice veliko časa namenijo treningom, pripravam, tekmam, njihove športne sanje pa zahtevajo veliko odrekanj. To pogosto vključuje tudi izostanek od izobraževalnega procesa na vseh stopnjah izobraževanja. Zaradi pogoste odsotnosti in zahtevnih tekmovalnih urnikov se ne uspejo prilagoditi izpitnim rokom, zato je razumevanje izobraževalnih ustanov ključen dejavnik in partner na njihovi pedagoški poti,” zapišejo v nadaljevanju.

“Naš glavni cilj je nemoten športni in izobraževalni proces vseh naših športnikov in športnic”

OKS-ZŠZ na nacionalni ravni sodeluje z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter s projekti, aktivnostmi in različnimi programi nudi podporo športnikom in športnicam tako v času športne kariere kot po zaključku le-te. “Ena izmed oblik pomoči OKS-ZŠZ na tej poti je certifikat Športnikom prijazno izobraževanje, ki športnikom in športnicam omogoča prepoznati izobraževalne ustanove, ki jim ponujajo prilagojen pedagoški proces, ter ga podeljujemo srednješolskim, visokošolskim in višješolskim izobraževalnim ustanovam. Žal opažamo, da certifikat nima tolikšne veljave kot je predvideno, zato si bomo v prihodnosti prizadevali, da storimo korak dalje tudi v tej smeri. Naš glavni cilj je nemoten športni in izobraževalni proces vseh naših športnikov in športnic,” dodajo.

“S primerom Tyre Barade smo seznanjeni ter jo, kot vrhunsko športnico, kar Tyra zagotovo je, podpiramo že od začetka tega procesa. Nenazadnje, verjamemo in pozivamo izbrano izobraževalno ustanovo, da ji omogoči nemoten začetek pedagoškega procesa izbrane študijske smeri.”

Na univerzi odločni: “Na postopek ne sme in ne more vplivati ne minister ne predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije, tudi ne drugi nosilci javnih funkcij”

So se pa dodatno odzvali iz Univerze v Mariboru, kjer so zapisali: “Dejstvo je, da je za vpis na vse študijske programe v Republiki Sloveniji potrebno izpolniti pogoje za vpis ter merila za izbiro v primeru omejitve vpisa, prijavno-vpisni postopek pa mora potekati neodvisno in nevezano na znana imena in priimke. Na postopek ne sme in ne more vplivati ne minister ne predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije, tudi ne drugi nosilci javnih funkcij. Izpostaviti je potrebno tudi, da se skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov predstavniki Univerze v Mariboru ne smemo opredeljevati in dajati izjav o posameznem kandidatu za študij, tega tudi ne smejo početi nosilci političnih funkcij.”

“Na UM podpiramo in si želimo, da bi našo univerzo obiskovalo čim več vrhunskih športnikov ter se vnaprej veselimo njihovih uspehov, vendar smo dolžni to zagotoviti pod enakimi pogoji za vse potencialne kandidate. Z gotovostjo lahko trdimo, da do sedaj to ni bil problem za nobenega uspešnega športnika – kandidata za študij, ki je študiral na Univerzi v Mariboru.”

“Univerza kljub svojemu avtonomnemu delovanju ne more posegati v vpisni postopek mimo sklepov Vlade Republike Slovenije, seveda pa si lahko visokošolski zavod v okviru avtonomije postavi svoje temelje, s katerimi zagotavlja enakopravno obravnavo vseh kandidatov. Ne glede na očitke, da vrhunskim športnikom ni potrebno opravljati preizkusa posebnih nadarjenosti, menimo, da preizkusi niso namenjeni zgolj preizkusu v okviru posamezne športne panoge, pač pa tudi preverjajo, ali je posamezen kandidat sposoben za študij in opravljanje poklica na posameznem področju,” so med drugim še dejali.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.