19:46, sre, 12. Jun

V času, ko bi morale biti že 35. Maistrove prireditve na Zavrhu, je izšla knjiga Obrazi Zavrha

Zaradi ukrepov za preprečitev širjenja korona virusa letošnjih 35. Maistrovih prireditev na Zavrhu ne bo. Kljub temu pa je v teh dneh izšla knjiga Obrazi Zavrha, ki sta jo založila Občina Lenart in Domovinsko društvo generala Maistra iz Maribora.


Na Zavrhu v Slovenskih goricah so leta 2018 ob stoletnici bojev za severno mejo v povsem prenovljeni Štupičevi vili uredili novo muzejsko zbirko z naslovom »Maister po Maistru«. Gre za sodobno postavitev s korektno večplastno predstavitvijo tako Maistra, kot njegovih sodelavcev in seveda tudi domačinov Zavrha ter njihovih prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na generala Maistra in njegov čas, je zapisal Marjan Toš.

Tradicija spominjanja na generala Maistra se je na Zavrhu in v Slovenskih goricah nasploh kljub občasnim organizacijskim vzponom in padcem, ohranila in letos bi se morale zgoditi že 35. Maistrove prireditve. Zaradi epidemije z virusom covid–19 jubilejnih prireditev na Zavrhu ne bo, je pa pred dnevi izšla spominska fotomonografija z naslovom Obrazi Zavrha. 35 let Maistrovih prireditev na Zavrhu.

Knjigo Obrazi Zavrha sta izdala in založila Občina Lenart in Domovinsko društvo generala Maistra iz Maribora. Knjiga velja kot svojevrstno posvetilo 35-letnici Maistrovega spominjanja na Zavrhu. “Je neke vrste »krona« dosedanjih prizadevanj in hkrati sklepno dejanje muzejske postavitve iz leta 2018 v obnovljeni Štupičevi vili. Pot po razstavi »Maister po Maistru« se namreč zaključi z listanjem po fotoknjigi z naslovom »Obrazi Zavrha«. Ko se je leta 2018 razstava odprla, smo njeni avtorji obljubili, da bomo knjigo dopolnili in izdali še nekoliko zajetnejšo publikacijo, kar smo ob 35-letnici organiziranih Maistrovih prireditev tudi storili,” je zapisal dr. Toš. in dodal: “Knjiga potrjuje izvirnost in plemenitost završkih prireditev in dogodkov, ki so se zgodili med preprostimi ljudmi z najboljšim namenom, da tisti, ki so sooblikovali narodno zgodovino, ne bi šli v pozabo. Knjiga je namenjena vsem obiskovalcem Zavrha, ki jih zanimajo izvirne podobe nastajanje tega »Maistrovega svetišča« v Slovenskih goricah in vsem, ki so to svetišče gradili in bi radi spomine nanj trajno ohranili tudi za svoje naslednike.” Namenjena pa je tudi bodočim raziskovalcem Zavrha, dijakom in študentom in zgodovinarjem.

Knjigo Obrazi Zavrha je uredila Maja Toš, lektorirala jo je Andreja Lep, naslovnica in notranja podoba knjige pa je delo mlade oblikovalke Rebeke Škrlec.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.