19:58, sre, 19. Jun

V Rušah nov poskus širitve zdravstvene postaje

V Rušah se podajajo v nov poskus širitve zdravstvene postaje, razpis za izbor izvajalca naj bi objavili jeseni. Vlada je pred dnevi ta projekt vključila v načrt razvojnih programov in napovedala sofinanciranje v višini skoraj 929.000 evrov. Ostala sredstva za investicijo, trenutno ocenjeno na 1,7 milijona evrov, bodo iz občinskega proračuna.

Občina Ruše je k projektu pristopila leta 2020 z izdelavo projektne dokumentacije. Gradbeno dovoljenje so po navedbah direktorice občinske uprave Katje Markač Hrovatin pridobili novembra 2021 in že izbirali izvajalca gradnje, a je edina prispela ponudba presegala razpoložljiva sredstva. Občinski svet se ni strinjal z nadaljevanjem investicije, zato občina ni pristopila h gradnji, čeprav je bilo že takrat zagotovljeno sofinanciranje s strani ministrstva za zdravje.

Konec lanskega leta je občina ponovno oddala vlogo za sofinanciranje in jeseni letos naj bi znova objavila razpis za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških del. Računajo, da bi pogodbo z izbranim izvajalcem podpisali do konca januarja 2025, februarja pa naj bi stekla gradnja, ki naj bi se zaključila konec septembra 2025. Prve paciente naj bi v novih prostorih sprejeli do konca oktobra 2025.

V okviru projekta načrtujejo prizidavo in delno rekonstrukcijo obstoječega objekta zdravstvene postaje, kar naj bi omogočilo širitev zdravstvenih programov in vpeljavo novih zdravstvenih dejavnosti. “Nova načrtovana investicija bo vsebovala tudi prilagoditve, ki so se pokazale za nujne v času pandemije covida-19, torej da se nove prostore uredi tako, da bodo ustrezni za primere zelo nalezljivih bolezni,” je za STA še pojasnila Markač Hrovatin.

Obstoječemu objektu bodo na jugozahodu prizidali pritličje in nadstropje, v južnem delu se bo nad pritličjem prizidalo nadstropje. Dodatni prostori bodo namenjeni za dejavnosti splošne, referenčne, zobozdravstvene in pediatrične ambulante ter patronažne službe, pridobili pa bodo tudi prostore za preventivne delavnice, ki bodo po potrebi služili kot izolirnica.

Sredstva za izvedbo projekta so po navedbah občine zagotovljena v načrtu razvojnih programov in proračunih občine za leti 2024 in 2025. Po noveliranem investicijskem programu je ocenjena vrednost investicije 1,7 milijona evrov. “Dejstvo pa je, da se bo šele po izvedenem postopku javnega naročanja videlo, kakšna bo cena investicije,” je izpostavila direktorica občinske uprave.

Z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor, v katerega mreži je ta zdravstvena postaja, so po njenih navedbah že sklenili dogovor, da bo ta zagotovil osnovno in specialistično zdravstveno opremo za nove prostore.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.