20:20, pon, 27. Maj

V zvezi s kompostarno v Ceršaku v teku nov inšpekcijski postopek





Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je danes mudil na delovnem sestanku v Ceršaku, kjer se je seznanil s problematiko tamkajšnje kompostarne. Povedal je, da v zvezi s tem obratom teče nov inšpekcijski postopek, ki bo določil njegovo usodo.

Ministru se zdi “skrajno nenavadno, da je tak objekt lahko v umeščen na vodovarstveno območje, na poplavno območje, na območje, ki je zavarovano z Naturo, na območje, ki je del biosfernega območja”.

“Razumem stisko prebivalcev in pobude, ki prihajajo z Občine Šentilj, da je potrebno to območje sanirati. Zato so bili na lokaciji tudi moji sodelavci – državni sekretar, direktorica direktorata za okolje in glavni inšpektor. Na tej podlagi v tem trenutku teče inšpekcijski postopek, ki ga med njegovim potekom ne morem komentirati, verjamem pa, da bo prinesel zaključke, ki bodo šli v smer, kot jih predlaga civilna iniciativa in kot jih predlaga tudi kandidatka za županjo,” je minister dejal v izjavi za medije med obiskom.

Izredni inšpekcijski nadzor kompostarne, ki je bil izveden na začetku tega leta po naročilu prejšnjega okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ni pokazal večjih nepravilnosti.

Brežan pa je danes povedal, da bo “kot minister za okolje in prostor naredil vse, da se bo delovanje takega objekta umestilo v okvire, ki jih moramo v tej državi spoštovati”. “Lahko rečem, da glede na to, kar sem videl, kar sem danes slišal, jih v tem trenutku ne,” je dejal.

Civilna iniciativa iz Ceršaka se skupaj z Zvezo društev Moja Mura že leta bori za zaprtje omenjene kompostarne in opozarja na morebitne negativne posledice njenega obratovanja tako za prebivalce slovenskih kot avstrijskih občin ob Muri.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.