13:04, pon, 26. Feb

Veliko zanimanja za letovanja otrok v organizaciji ZPM in Rdečega križa Maribor

Zanimanja za letovanja otrok v organizaciji Zveze prijateljev mladine (ZPM) in Rdečega križa Maribor je letos zelo veliko, prostih je le še nekaj mest. Po besedah sekretarja Območnega združenja Rdečega križa Metoda Dolinška je to glede na dogajanje v zadnjih dveh letih pričakovano, a sredstva v ta namen ostajajo omejena.

ZPM Maribor je letos prešla na elektronski način prijav in v dveh dneh napolnila z informativnimi prijavami vse svoje zmogljivosti na Pohorju in v Poreču.

Še vedno pa zbirajo informativne prijave na čakalno listo

“Zavedamo se potreb otrok po počitnicah in potreb staršev, da gredo otroci na organizirano letovanje, in se bomo potrudili, da to omogočimo v čim večjem številu,” je za STA povedal sekretar Božo Raušl.

V Poreču lahko v eni izmeni gostijo okoli 290 otrok, letno izvajajo šest izmen. V počitniškem domu na Pohorju sta poleti dve izmeni s po 60 otroci.

Veliko povpraševanja po letovanju beležijo tudi v Območnem združenju Rdečega križa Maribor, ki jih izvaja v Punatu. “Pričakovali smo, da se bo to zgodilo. Prvi ključni razlog je nedavna epidemija. Če smo v času covida-19 varovali zdravje starostnikov, smo to počeli na račun naših otrok, kar je družbeno vprašljivo, če je bila to prava pot. Danes tako starši kot otroci močno potrebujejo druženje, kakršno jim nudijo ta letovanja. Kakovost programov, ki jih izvajamo, je takšna, da je odziv vsako leto večji in v letošnjem letu se tudi pri nas kaže močno povečan interes,” je za STA povedal sekretar Metod Dolinšek.

“Na žalost ostajajo sredstva iz javnih virov na enaki ravni kot v preteklem letu, pri zdravstvenih letovanjih jih je celo nekaj manj, tako da ob letošnjih podražitvah to pomeni, da bo z javnimi sredstvi lahko letovalo manj otrok. Zato so mogoče tudi starši pohiteli s prijavami, ker se tudi oni zavedajo dejstva, da bo letos težko vsem omogočiti počitnice,” je dodal.

Zadovoljen pa je, da so bili v preteklem letu uspešni pri iskanju donatorjev in so pridobili tudi velikega donatorja, ki podpira njihov program letovanja otrok. “To nam bo olajšalo soočanje z izzivom letošnjega leta, kako vsem otrokom, ki se bodo prijavili, omogočiti letovanje. Delamo na tem, da nihče ne bo ostal doma zaradi pomanjkanja sredstev,” je še povedal Dolinšek.

Pri njih je še nekaj mest prostih, a le od pete izmene naprej. Kvota za zdravstvena letovanja pa je že zapolnjena.

Letošnja novost je dodatna sedemdnevna izmena ob koncu poletja, namenjena tako predšolskim kot šolskim otrokom. Ostale izmene trajajo deset dni. “Sedemdnevna izmena je uvedena s ciljem, da omogočimo letovanje tudi tistim, ki jim je morda deset dni preveč ali težko izvedljivo,” je pojasnil Dolinšek.

Prijave na letovanja na Rdečem križu zbirajo tako preko elektronske pošte kot v fizični obliki. Obenem še vedno vabijo k sodelovanju prostovoljce, ki bi bili pripravljeni nekaj svojega časa nameniti spremstvu otrok kot vzgojitelji.

Prva izmena, namenjena osebam s posebnimi potrebami, gre na letovanje sredi junija, v septembru pa nameravajo izvesti še organizirano letovanje starostnikov. “Tudi njim bomo od letos naprej namenjali del naših kapacitet. Program bo potekal na podoben način kot program letovanja otrok, osnovne vsebinske tematike pa bodo zdravstvena preventiva, izobraževanje o zdravem načinu življenja in uporabi informacijskih tehnologij. Ključna tema je vsekakor druženje, s ciljem, da se bo to druženje razvilo v nekaj, kar bo trajalo tudi, ko se bodo vrnili domov. Kajti kaže se, da je v postcovidnih časih pri starostnikih najbolj problematična ravno socialna izključenost, ki se je v času covida še povečala,” je povedal Dolinšek.

Tako Rdeči križ kot ZPM Maribor pokrivata poleg Mestne občine Maribor še okoliške občine. Njune počitniške programe že vrsto let sofinancirajo lokalne skupnosti, zato je tradicija letovanj tu zelo močna. Lani so v okviru ZPM Maribor v Poreču ali na Pohorju gostili nekaj več kot 1800 otrok. Poleg socialno in zdravstveno prikrajšanih otrok vodijo na počitnice tudi otroke, ki jim letovanje plačajo starši, s čimer omogočajo druženje otrok iz različnih družbenih sredin.

VIR: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *