20:40, sre, 12. Jun

VIDEO: Kadra, po katerem povprašujejo delodajalci, vse manj in ga bo težko zagotoviti

Razmere na območju mariborske območne enote zavoda za zaposlovanje so tudi v začetku letošnjega leta stabilne. Kot je danes pojasnilo vodstvo zavoda, se registrirana brezposelnost še vedno znižuje, zato so pred njimi številni izzivi za zagotavljanje kadra delodajalcem in spodbujanje k zaposlovanju ranljivih skupin.

Po besedah direktorja mariborske območne enote Bernarda Memona je povpraševanje po delovni sili še vedno zelo visoko, vzrok za to je v demografski sliki, saj se je v zadnjih 30 letih prepolovilo število rojstev, hkrati pa je tistih, ki se upokojujejo, več kot tistih, ki na novo vstopajo na trg dela.

Napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj so po njegovi oceni relativno optimistične, saj napovedujejo 2,4-odstotno gospodarsko rast, težava pa je, da je kadra, po katerem povprašujejo delodajalci, vse manj in ga bo težko zagotoviti. Tudi to bo ob stanju na svetovnih trgih po Memonovem mnenju eden od razlogov za upočasnitev gospodarske rasti.

“Delodajalci nam sporočajo, da bi marsikje šli v širitev proizvodnje, a si tega ne morejo privoščiti, ker na trgu ne dobijo dovolj kadra. Od leta 2014 letno izgubljamo okoli 7000 delovno aktivnih ljudi, če se bo enako dogajalo do leta 2030, bo delovno aktivnega prebivalstva približno 100.000 manj kot smo ga imeli pred desetimi leti,” je na novinarski konferenci v Mariboru dejal Memon.

Na mariborskem zavodu so se zato odločili usmeriti v aktiviranje celotnega delovno sposobnega prebivalstva, s ciljem, da bi zaposlili vsaj petino sicer dolgotrajno brezposelnih oseb, najpozneje v pol leta pa vsaj 52 odstotkov trenutno brezposelnih ljudi.

Pri zniževanju števila dolgotrajno brezposelnih so po Memonovem mnenju dokaj uspešni, saj so v zadnjih letih uspeli njihov delež s 50 znižati na približno 37 odstotkov, s čimer so tudi prehiteli državno povprečje. Njihov fokus bo v prihodnje ob dolgotrajno brezposelnih usmerjen predvsem v mlade, torej tiste, ki vstopajo na trg dela, da se čim prej aktivirajo ter jih tudi čim prej zaposlijo.

V ta namen letos na mariborskem zavodu načrtujejo 17 različnih aktivnosti, med njimi vsaj pet manjših zaposlitvenih sejmov na področjih gradbeništva, gostinstva, predelovalne dejavnosti, čiščenja in podobno, junija nameravajo pa ustanoviti še svet partnerjev, v katerem bodo povezali vse ključne deležnike na regijskem trgu dela.

Najpomembnejši dogodek zavoda za zaposlovanje pa bo 9. maja potekal v Ljubljani. Vseslovenski zaposlitveni sejem bo eden največjih doslej, na njem pa pričakujejo okoli 250 večjih, srednjih in manjših delodajalcev, zato si želijo nanj privabiti čim več iskalcev zaposlitve iz vse države, je povedal Memon.

Sicer pa so trenutno razmere na regijskem trgu dela stabilne. V evidencah je okoli 6500 brezposelnih, kar je za okoli pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Registrirna brezposelnost znaša 6,3 odstotka, medtem ko je ta na državni ravni 5,2 odstotka, omenjeno povprečje pa v regiji vztrajno lovijo.

“Še hitrejšo dinamiko je težko pričakovati, ker naš trg delovne sile bazira predvsem na gospodarstvu, imamo pa manj zaposlitev v javnem sektorju. To je zagotovo razlog, da nekoliko počasneje od države popravljamo številke,” je še dejal Memon.

Je pa opozoril tudi na večkratne špekulacije o tem, da so razmere na trgu dela na njihovem območju boljše zlasti zaradi dejstva, da številni odhajajo na delo v Avstrijo. Pri tem je postregel z oceno, da je okoli 16.000 Slovencev zaposlenih na avstrijskem Štajerskem in skoraj 5000 na avstrijskem Koroškem, a je to po njegovih besedah stalnica še iz časa pred epidemijo, medtem ko se na avstrijskem trgu dela trenutno ne dogajajo kakšni pomembni premiki.

vir: sta

Več v Občinskem informatorju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.