10:48, tor, 23. Apr

VIDEO: Po predstavitvi črpalne hidroelektrarne Kozjak na Dravi več vprašanj kot odgovorov

V Selnici ob Dravi se je odvila prva javna predstavitev gradnje črpalne hidroelektrarne Kozjak. Zbralo se je veliko občanov, ki pa so ob koncu predstavitev imeli več vprašanj kot odgovorov.

Miha Pečovnik, ki dela na projektu ČHE Kozjak, je poudaril, da gre za projekt, ki je izjemnega pomena za celotno državo. Prvič je bila investicija načrtovana pred mnogimi leti. Sicer planirajo, da se sama gradnja začela v letu 2027, predvidoma naj bi trajala štiri leta. Med drugim načrtujejo ureditev nove ceste, ki bi bila vzporedna s trenutno državno cesto. Povedali so, da bi se gradnja začela na vrhu, kjer bo postavljeno akumulacijsko jezero ter potekala navzdol.

Zbrali so se številni občani, so v skrbeh, pomisleke imajo glede vpliva na pitne vode, gozdov, cest, varnosti objektov, v katerem živijo in ostalih nevšečnosti, ki jih gradnja prinaša. Kar nekaj vprašanj se je nanašalo konkretno na postavitev 20 kilometrov dolgega daljnovoda, ki gre čez občino Selnica, Maribor in Pesnico. Za gradnjo je pristojen Eles, ki jih na prvi predstavitvi, še ni bilo.

Županja občine Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj se zaveda, da gre za zahteven projekt, ki bo močno vplival na okolje in ljudi. Želeli so si slišati, kaj občane skrbi, zaveda se, da je komunikacija izredno pomena. Zagotavlja, da bodo takšna srečanja pogosta, izvedli bodo tudi številne sestanke z ljudmi in dravskimi elektrarnami.

V tem letu v dravskih elektrarnah želijo narediti vse strokovne podlage, ki so potrebne za presojo vplivov na okolje, da lahko pripravijo vso dokumentacijo za javno razgrnitev. Za občane pa so pripravili brezplačno številko in email.

Več v prispevku.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.