16:15, sob, 18. Maj

Vodstvo UKC Maribor verjame v rešitev zapleta pri nadgradnji onkologije

V. d. direktorja UKC Maribor Vojko Flis verjame, da bodo rešili zaplet s stanovalci stavbe, ki ovira nadaljevanje nadgradnje oddelka za onkologijo. Med možnimi rešitvami je navedel možnost, da stanovalcem, ki se morajo izseliti, ponovno ponudijo občinska stanovanja. “Več možnosti je, da se ta problem reši,” je povedal.

Prva faza nadgradnje oddelka, ki zajema zvišanje obstoječe stavbe za tri nadstropja in so jo začeli izvajati lani poleti, se zaključuje. V nadaljevanju nameravajo ob oddelku zgraditi še novo večnadstropno stavbo za potrebe onkologije, a se zapleta pri pridobivanju gradbenega dovoljenja zanjo.

Lastniki 14 stanovanj v objektih znotraj bolnišničnega kompleksa, ki naj bi jih porušili, so se kolektivno pritožili na že pridobljeno gradbeno dovoljenje in po poročanju časnika Večer tudi dosegli njegovo zavrnitev. Kot je v četrtek pisal časnik, so se najprej pritožili na upravno enoto, ta pa je odločanje odstopila ministrstvu za naravne vire in prostor. Tam so pritožbi stanovalcev pritrdili in vrnili zadevo v ponovno odločanje na prvi stopnji.

Spor naj bi nastal, ker država, ki vodi investicijo v nadgradnjo onkološkega oddelka, ni izpolnila obljube, da bo odkupila ta stanovanja.

Flis, ki 1. aprila začenja polni mandat na mestu generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, je v današnji izjavi za medije povedal, da se bo klinični center dejavno vključil v reševanje zapleta s stanovalci. “Tudi s pomočjo Mestne občine Maribor. Medobčinski stanovanjski sklad ima stanovanja na razpolago,” je dejal. “Pomembno je, da imamo neko možnost, kamor se lahko spodobno stanovalci preselijo in imajo takšno ali celo boljšo kakovost življenja kot tukaj,” je dodal.

Po njegovih besedah je še vedno možen tudi odkup stanovanj. “Vse možnosti jim bomo ponudili, tako da se izognemo sporom, predvsem pa socialnim problemom,” je dejal.

Celotna nadgradnja oddelka za onkologijo je trenutno ocenjena na okoli 65 milijonov evrov.

V sklopu UKC Maribor trenutno poteka tudi urejanje negovalne bolnišnice. Kot so za STA povedali v kliničnem centru, je bil izvajalec gradbeno-obrtniških del že uveden v delo, trenutno na objektu potekajo pripravljalna dela.

Negovalno bolnišnico urejajo v prostorih na Slivniškem Pohorju, kjer je do lani deloval oddelek za pljučne bolezni. Slednjega so preselili v matično enoto v Mariboru, prazne prostore, ki so močno dotrajani, pa bodo zdaj obnovili in vanje umestili negovalno bolnišnico z okoli 55 posteljami, ki je v regiji še ni.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.