11:38, pon, 20. Maj

Bolnišnične olimpijske igre so že 30 let navdihujoč in edinstven primer dobre prakse

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je s slavnostnim govorom pred dnevi odprla jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre, ki jih od leta 1992 prirejajo bolnišnični šolski oddelki Osnovne šole Ledina v sodelovanju z URI Soča.

Namenjene so bolnim ter gibalno oviranim otrokom in mladostnikom, ki obiskujejo bolnišnično šolo. S športnimi igrami otroci in mladostniki med zdravljenjem in rehabilitacijo ohranjajo in razvijajo svojo psihofizično kondicijo, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Predsednica Pirc Musar je v slavnostnem govoru čestitala prirediteljem in sodelujočim pri jubilejni 30. izvedbi bolnišničnih olimpijskih iger. »Vztrajnost v športu in življenju je ena od najpomembnejših lastnosti šampionov, zato si zaslužite posebno pohvalo in priznanje,« je dejala in se zahvalila izjemnim posameznicam in posameznikom, ki so leta 1992 v okviru bolnišnične šole zasnovali projekt, ter vsem tistim, ki so ga skozi tri desetletja razvijali, izpopolnjevali in soustvarjali ganljivo, a nadvse pozitivno zgodbo o solidarnosti, sočutju, medsebojni pomoči ter vlogi športa in olimpizma pri premagovanju težkih življenjskih preizkušenj.

Predsednica republike je ob tem izpostavila tudi pomen in neprecenljivo vlogo bolnišnične šole, ki otrokom in mladostnikom omogoča, da po končanem zdravljenju lahko nadaljujejo redno šolanje.

Pedagoški delavci mladim odpirajo okno v svet in jim z raznolikimi vsebinami polepšajo bolnišnični vsakdan. Del tega so tradicionalne bolnišnične olimpijske igre, ki so navdihujoč, edinstven in čudovit primer dobre prakse v Evropi. »Igre nosijo še eno, zelo pomembno sporočilo športa, ki ga v Sloveniji počastimo z državnim praznikom: da je šport za vse in ga je mogoče v sodelovanju s strokovnjaki Fakultete za šport prilagoditi vsakemu in mu s tem pomagati pri vzdržljivosti in motivaciji – vse to pa pripomore pri ozdravitvi,« je dejala predsednica Republike Slovenije s hvaležnostjo vsem, ki sodelujejo v projektu, in najboljšimi željami sodelujočim.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.