21:57, sob, 18. Maj

Poklukar odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z grožnjo z nasiljem v šolah

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z grožnjo napada v slovenskih šolah, objavljeno 2. aprila v komentarju na enem od spletnih portalov. V nadzoru bodo preverili tudi zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti.

“Namen nadzora je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bo preverila zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti,” so navedli v sporočilu ministrstva za notranje zadeve.

Pojasnili so še, da je minister nadzor odredil na podlagi 6. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji in drugega odstavka 9. člena pravilnika o usmerjanju in nadzoru policije.

Poklukar je sicer v sredo med razpravo na odboru DZ za notranje zadeve napovedal tudi, da se bo naslednji teden sestal z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjom Feldo. Želi namreč izboljšati komunikacijo med policijo in šolami, da se zagotovi varnost na tem področju.

Ocenil je, da sta bila obvestilo ravnateljem in odziv policije primerna. Se je pa strinjal, da je treba komunikacijske protokole nekoliko izboljšati, da se ne bo ob vsaki grožnji pred šole postavljalo varnostnikov in po nepotrebnem vznemirjalo javnosti.

Med šolniki, starši in učenci je namreč ta teden završalo po obvestilu policije, da so zaradi spletne objave z grožnjo napada šole pozvali k previdnostnim ukrepom. Šole so uvedle različne ukrepe, ministrstvo jim je na pomoč priskočilo z nasveti. Policija je povečala prisotnost okoli šol.

V sredo je bilo na nekaterih šolah predvidoma zaradi grožnje nekoliko manj učencev kot običajno. Policija pa je prejela tudi nekaj prijav o domnevnih grožnjah šolam, v nobenem primeru pa niso potrdili namere iz spletne objave.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.