15:45, pet, 23. Feb

Policisti v poostren nadzor na železnicah

Policisti bodo v tednu od 26. septembra do 3. oktobra 2022 skupaj s predstavniki Slovenskih železnic sodelovali v mednarodni preventivni akciji Railpola, evropskega združenja policij, ki skrbijo za varnost na železnicah.

Namen preventivne akcije je dvigniti varnostno kulturo tako pri obnašanju na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov in s tem izboljšati splošno varnost v železniškem prometu.

Nadzirali bomo prehajanje železniške proge in obnašanje na vlakih Ker bo akcija potekala pod okriljem Railpolove delovne skupine za preiskovanje železniških nesreč in dogodkov, bomo predstavniki obeh služb pri nadzoru pozorni predvsem na: nedovoljeno oz. prepovedano prehajanje železniške proge, prečkanje železniške proge na nivojskih križanjih (vozila in pešci), kršitve na vlakih (npr. izstopanje ali vstopanje med premikanjem vlaka, poškodovanje ali uničenje inventarja, kršitve javnega reda in miru idr.),” so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega pa bomo del aktivnosti v naslednjem tednu s predavanji dijakom namenili tudi ozaveščanju mladih o varnosti v železniškem prometu.

Nesreče na železniških tirih, kršitve na vlakih

Na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge veljajo posebna prometna pravila, ki bi jih moral poznati in upoštevati vsak udeleženec v prometu. Žal pa se na železniških tirih nesreče še vedno dogajajo, saj nekateri teh pravil ne upoštevajo ali pa celo prečijo progo tam, kjer to ni dovoljeno.

Prav tako se kršitve dogajajo tudi na samih vlakih, ko potniki denimo vstopajo ali izstopajo iz premikajočega se vlaka, uničujejo inventar itd.

Poznate prometna pravila, ki veljajo na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo?

Vlak ali drugo tirno vozilo, ki se premika po železniških tirih, ima prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa. Voznik se mora prehodu približevati previdno in tako, da lahko varno ustavi pred prehodom.

Pred prehodom se mora udeleženec cestnega prometa ustaviti:

  • ko svetlobni znaki naznanjajo prihod vlaka oz. da se bodo zapornice ali polzapornice začele spuščati,

  • ko se zapornice ali polzapornice spuščajo ali so že spuščene,

  • ko ustavlja promet pooblaščeni železniški delavec s predpisanim znakom,

  • na nezavarovanem prehodu pa tudi, ko se prehodu približuje vlak, čeprav udeleženec cestnega prometa na to ni posebej opozorjen. Progo sme prečkati šele, ko se prepriča, da se prehodu ne približuje vlak.

Ali je na drugi strani prehoda kolona vozil? Pravočasno se ustavite
Če se je na drugi strani prehoda čez tire zaradi gneče že naredila kolona vozil, obvezno ustavite vozilo pred prehodom in nikar ne silite čez, tudi če se kolona počasi premika! Zgodi se vam namreč lahko, da se vlak začne približevati v trenutku, ko boste ravno na tirih, vi pa se zaradi kolone pred in za sabo ne boste imeli kam umakniti. Čez prehod zapeljite šele, ko ga boste lahko v celoti, hitro in varno tudi prečili.

Ne izsiljujte vlaka! Njegova zavorna pot je dolga več sto metrov
Zavedati se je treba, da je zavorna pot vlaka dolga, pogosto več sto metrov, zavorna pot težkega vlaka pa je lahko dolga tudi do kilometra. V cestnem križišču se lahko izsiljevanje prednosti konča tudi brez hujših posledic, na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo pa je to prej izjema, saj se vlak, ki trči v vozilo, velikokrat ustavi šele po več sto metrih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *