08:31, sob, 13. Apr

Tragedije na železniških tirih so pogoste, o tej pereči tematiki smo govorili s Slovenskimi železnicami

Pogosto poročamo o nesrečah na železniških tirih. Na žalost so samomori pogost vzrok. O tej pereči tematiki smo govorili s Slovenskimi železnicami.

Zanimalo nas je, če izvajajo kakšne preventivne ukrepe, morda predavanja, namenjena strojevodjem pred takšnimi situacijami. “Predavanja se izvajajo v sklopu teoretičnega usposabljanja strojevodij. Vsi kandidati za DM OVKN (DM- delovno mesto, OVKN- osebje, ki opravlja za varnost kritične naloge) imajo enourno predstavitev PPP (prve psihosocialne pomoči), v katerem je tudi stresni odziv in reakcija našega organizma v stresni situaciji ter informacija o izvajanju PPP v primeru izrednega dogodka v šok fazi ter strokovna terapevtska pomoč po potrebi,” so nam uvodoma pojasnili.

“Za obvladovanje stresnih situacij imajo na voljo telefonske številke ljudi, kateri so usposobljeni za nudenje psihosocialne pomoči, kamor se lahko obrnejo in ti jim pomagajo z razbremenilnimi pogovori, da premagajo to situacijo.”

Statistika nesreč v preteklem letu

  • število samomorov: 21
  • število umrlih na nivojskih prehodih: 2
  • število hudo poškodovanih na nivojskih prehodih: 3
  • število povoženj (umrli): 2
  • število povoženj (težje poškodovani): 1

Takšne dogodke, ki so nepredvidljivi, je težko preprečiti, poudarijo: “Zavorna pot vlaka, ki vozi s hitrostjo 100 km/h je okoli 1000m, kar je premalo, da bi se vlak lahko pravočasno ustavil.  Trudimo se z ozaveščanjem in pozivi k varnemu prehodu čez železniško progo (z brošurami, plakati, na socialnih omrežjih…).” Zanimalo nas je tudi, ali strojevodjem, ki doživijo to stresno situacijo, nudijo psihološko podporo. Od leta 2016  izvajamo PPP zaposlenim (najpogosteje strojevodjem) ob izrednem dogodku (povoženje, nalet na osebni avto ipd.) v tako imenovani šok fazi – to pomeni takoj po izrednem dogodku na kraju samem. PPP ali psihološka pomoč poteka v obliki razbremenilnega pogovora.”

Trenutno imajo 46 prostovoljcev, ki izvajajo PPP po celotni mreži SŽ

Tedensko se izmenjujejo v dežurstvu in ko pride do izrednega dogodka, dežurni pokliče najbližjega kolega/kolegico, da odide na kraj dogodka. Izkazalo se je, da se pri osebi, ki dobi psihološko pomoč v šok fazi, ne razvijejo psihološke težave (kot je npr. posttravmatska stresna motnja.”

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

  • 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
  • 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
  • 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
  • 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.