15:45, sob, 18. Maj

Vodilni češki otroški srčni kirurg prekinil sodelovanje z UKC

Vodilni češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer je prekinil sodelovanje z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, poroča Delo. V UKC Ljubljana se po navedbah Dela zgodovina neurejenih razmer za male bolnike ponavlja in zdaj tam ni kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako na srcu, kar da je potrdil tudi Gebauer.

Gebauer, ki otrokom in mladostnikom s prirojeno srčno napako pomaga po vsem svetu, je po nekaterih izkušnjah, ki jih je imel v UKC Ljubljana, dobil občutek, da ga ne potrebujejo več. To se mu je dodatno potrdilo po tistem, ko je 4. marca 2023 po elektronski pošti sporočil svojo ugotovitev, a se nihče od odgovornih ni odzval: nihče ni stopil z njim v stik, se z njim pogovoril, mu ponudil roke, poroča Delo.

V pismu, ki ga je naslovil na kirurga Miha Weissa, ta pa ga je po Gebauerjevih navedbah preposlal naprej, je zapisal, da je po globokem vrednotenju sedanjega položaja v kongenitalnem programu in svoje vloge sklenil, da prekine dejavnost v UKC Ljubljana.

Želijo si iz tujine privabili slovenskega kirurga 

Časnik navaja še, da zdaj torej ni kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako na srcu. V UKC Ljubljana je sicer zaposlen še Igor Šehić, pediatrični kardiokirurg iz Beograda, ki pa v zadnjem obdobju menda ni sodeloval pri bolj zapletenih operacijah otrok, izvajala sta jih Gebauer in Weiss. Ta je po informacijah Dela trenutno odsoten.

Kot še navaja časnik, se vodstvo UKC Ljubljana že ozira za možnostmi, da bi iz tujine privabili slovenskega kirurga Janeza Vodiškarja, ki dela v Stuttgartu, a je vprašanje, ali bi se želel vrniti v ustanovo, ki ni znala prepoznati njegovega potenciala.

V UKC Ljubljana pa so med drugim pojasnili, da je UKC Ljubljana popolnoma samostojen pri zdravljenju skoraj 90 odstotkov otrok s prirojeno srčno napako ter da imajo dva otroška srčna kirurga. Pri čemer po navedbah Dela “zamolčijo, da eden trenutno ne dela”.

V Društvu Viljem Julijan so izrazili globoko razočaranje

Podatki kažejo, da se je v obdobju, ko se je začelo intenzivnejše sodelovanje s Čehi in vodilnim Gebauerjem, število otrok, napotenih na zdravljenje v tujino, zelo zmanjšalo. Leta 2014 jih je bilo v tujini operiranih 51, lani samo še štirje: od tega dva v Izraelu – bolnika, ki jih je operiral David Mishaly, namreč še vedno obravnava on.

V Društvu Viljem Julijan so izrazili globoko razočaranje in zaskrbljenost nad razmerami na UKC Ljubljana ter vodstvo pozvali k iskanju rešitev za nemoten potek programa otroške srčne kirurgije, da bodo vsi slovenski otroci s prirojenimi srčnimi napakami dobili učinkovito in pravočasno zdravstveno oskrbo in obravnavo.

V sporočilu za javnost so poudarili, da bi moralo biti za tako ranljivo skupino otrok, ki imajo življenjsko ogrožajoča in življenjsko kritična zdravstvena stanja, primerno poskrbljeno. Izpostavili so še, da se bodo vselej borili za ustrezen center otroške srčne kirurgije, ki bi imel vse potrebne strokovne kapacitete za obravnavo vseh otroških pacientov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.