11:17, pet, 19. Apr

Unicef: V Gazi brez staršev in sorodnikov ostalo 17.000 otrok

Približno 17.000 palestinskih otrok in mladostnikov v Gazi je ostalo brez staršev, sorojencev ali drugih sorodnikov, je danes sporočil Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). Njihovi starši in sorodniki so bili večinoma ubiti v napadih izraelske vojske, nekateri so hudo poškodovani, drugi pa so zapustili Gazo, so pojasnili pri Unicefu.

“Duševno zdravje palestinskih otrok je močno prizadeto, pojavljajo se simptomi, kot so izjemno visoka stopnja stalne tesnobe, izguba apetita, ne morejo spati, doživljajo čustvene izbruhe ali jih zagrabi panika vsakič, ko slišijo eksplozijo,” je povedal predstavnik Unicefa v regiji Jonathan Crickx.

“Ti otroci nimajo nič s tem konfliktom. Vendar trpijo tako, kot ne bi smel trpeti noben otrok. Noben otrok, ne glede na veroizpoved, narodnost, jezik ali raso, ne bi smel biti izpostavljen nasilju, kakršnemu smo bili priča 7. oktobra, ali nasilju, kakršnemu smo priča od takrat,” je dodal.

Pri nekaterih otrocih ni znano, komu pripadajo, saj so bodisi premajhni, bodisi v takšnem šoku, da ne morejo povedati svojega imena, je novinarjem v Ženevi v nagovoru prek videopovezave iz Jeruzalema še pojasnil Crickx, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravniki v Gazi so v preteklosti poročali, da se je kmalu po začetku izraelske ofenzive v palestinski enklavi pojavila kratica, ki je dotlej niso uporabljali nikjer na svetu: WCNSF – Wounded child, no surviving family, kar v prevodu označuje ranjenega otroka brez preživelih družinskih članov.

“To je kratica, ki je značilna samo za območje Gaze, na žalost pa jo uporabljamo precej pogosto,” je decembra za britanski BBC povedala zdravnica Tanya Haj-Hassan, ki je v Gazi sodelovala z organizacijo Zdravniki brez meja.

Izraelska vojska je od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi v Gazi, po zadnjih podatkih ubila najmanj 27.131 Palestincev. Ranjenih je nekaj več kot 66.000 ljudi, na tisoče pa je pogrešanih. Med žrtvami je velika večina žensk in otrok.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.