23:12, ned, 3. Mar

Žalostna zgodba iz Maribora: 94-letna ženska dobila v oskrbo 91-letnega nepokretnega, dementnega moža

94-letna ženska se je znašla v veliki stiski. Njen 91-letni mož je bil pred dnevi nameščen na Oddelek za psihiatrijo UKC Maribor.

Danes so ga, kot nam je zaupala njuna znanka Melita, ki nas je kontaktirala, odpustili v domačo oskrbo: “Gospod je nepokreten, ima demenco. Kljub temu, da je vpisan na seznam za namestitev v dom, to ni mogoče, saj ima bolnišnično okužbo, zaradi katere ga ne morejo oz. ne želijo namestiti.” Zakonca nimata otrok, pred leti sta se sem preselila iz tujine. Imata le nekaj znancev, ki so prav tako starejši. Imata nečakinjo, ki naj bi bila njuna edina dedinja, a po besedah Melite, zanju ne skrbi, niti nimajo stikov.

“Gospa komaj skrbi zase, sedaj pa je prepuščena sama sebi”

“Gospa komaj skrbi zase, sedaj pa je prepuščena sama sebi. Vozim se k njej v Maribor iz Kungote, da vidim, kako ji lahko pomagam. Je na tleh, ne ve, kaj naj stori. Gospod je popolnoma nepokreten. Povedala mi je, da so ji ga kar pripeljali na dom. Težko mi je zanjo, prosim pomagajte,” se je na nas obrnila Melita. V domovih se takšnih namestitev velikokrat izogibajo, saj lahko pride do porasta okužb. Sodobni domovi, ki imajo enoposteljne sobe, izolacijo za takšnega pacienta lažje izvedejo. A kot kaže posluha za 91-letnika še ni bilo.

Obrnili smo se na UKC Maribor in jih prosili za čimprejšnji odziv. Prav tako smo se obrnili na Varuhinjo bolnikovih pravic, Zastopnico pacientovih pravic in Kabinet varuha človekovih pravic. Vprašanja smo naslovili tudi na Senecura, Dom starejših Tezno in Center starejših Idila. Objavili jih bomo, ko jih prejmemo.

“Skupaj z uporabniki smo v stiski”

Obrnili smo se tudi na CSD Maribor, kjer nam je direktorica Marjana Bravc dejala, da jih takšne zgodbe izredno žalostijo in priznala, da žal ne gre za edini takšen primer: “Skupaj z uporabniki smo CSD-jiv stiski. Razumemo jih, vemo, da rabijo pomoč in želimo, da bi jih lahko namestili v dom, a žal prostora ni. Žal je izredno veliko težkih situacij.”

Njene besede so dokaz, da gre za težavo na državni ravni. Žal je med tistimi, ki izpolnjujejo pogoje za namestitev v dom kar nekaj brezdomcev, a žal postelj enostavno ni.

“Bolnišnična okužba ne sme biti razlog, da bi namestitev zavrnili”

Vesna Šiplič direktorica Doma upokojencev Ptuj je za lokalec.si pojasnila, da sama bolnišnična okužba ne sme biti razlog, da bi namestitev zavrnili: “Dejstvo pa je, da moramo imeti za takšne starostnike primerno sobo. Načeloma je to enoposteljna soba, v primeru, da ni na voljo pa se lahko starostnika namesti v sobo, kjer je druga oseba, ki ima prav tako okužbo. Zavedati se je potrebno, da je število okužb precej povišalo. Drugače pa ima bolnišnica socialno službo, ki mora urejati takšne stvari, saj takšnim ljudem pripada podaljšano bivanje v bolnišnici. Osebe, za katere ni možno skrbeti v domačem okolju imajo prednost za namestitev v domovih, a takšen dopis mora izdati pristojni CSD.”

“V domovih se trudimo pri sprejemih stanovalcev, ki so v težkem zdravstvenem stanju in postelje vnaprej niso proste”

“V takšnih primerih apeliram na to, da se najde sistemska rešitev, ki bi zagotovila obravnavo starejših in nasploh pacientov na način, da ne bi bile kršene njihove temeljne pravice. Do trenutka, ko se soba v domu sprosti, je velikokrat blazno težko slišati situacije, ko v domu ni praznih postelj in so ljudje prepuščeni sami sebi, morda celo pri zahtevni negi, ki je ne morejo sami izvajati,” nam je dejal Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor.

“Glede na polno zasedenost kapacitet in zelo veliko čakalno dobo smo pri realizaciji sprejemov omejeni in namestitve ne moremo izvesti.”

Mihaela Strmčnik iz Doma pod Gorco nam je dejala: “Žal je tovrstnih situacij v domačem okolju zelo veliko in se dnevno soočamo s podobnimi klici in prošnjami po namestitvi. Glede na polno zasedenost kapacitet in zelo veliko čakalno dobo smo pri realizaciji sprejemov omejeni in namestitve ne moremo izvesti. Velikokrat se namreč ljudje ne odločijo za oddajo vloge za dom, ko so še zdravi in samostojni pač pa šele ko nastopi bolezen in je sprejem nujno potreben.”

Glede namestitve starostnikov z okužbami pa: “Dejstvo pa je, da je za določene okužbe iz zdravstva dejansko potrebna vzpostavitev izolativne sobe. To v praksi pomeni namestitev v enoposteljno sobo, katerih pa žal ni prostih. Lahko pa v določenih primerih izvedemo tudi namestitev v dvoposteljno sobo, kjer morata biti nameščeni osebi z isto vrsto okužbe istega seva.”

“V kolikor bi se svojci v tem primeru obrnili na nas pred odpustom iz bolnišnice, bi jim vsekakor svetovali, da se obrnejo na socialno službo bolnišnice da razširijo vlogo  – prošnjo za sprejem v več domov. Mogoče bi na ta način pridobili še nekaj časa s podaljšanjem hospitalizacije. Seveda pa ne poznamo vseh dejavnikov – mogoče so to že naredili, ne vemo koliko časa je trajala hospitalizacija, kakšne možnosti znotraj bolnišnice so že izčrpali,” še pojasni.

“Svojce v takšnih primerih informiramo tudi glede postopka oddaje vloge za dodelitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo”

“V primeru, da je bil gospod kljub vsemu odpuščen bi jim skušali pomagati na način, da svojce usmerimo na primerne institucije po pomoč, ki bi jim lahko do namestitve v enega izmed domov pomagala. Se pravi, da bi jih usmerili na krajevno pristojen Center za socialno delo, Center za pomoč na domu, Patronažno službo ter na organizacije, ki izvajajo samoplačniške storitve pomoči na domu. Tovrstne storitve seveda predstavljajo tudi finančni strošek. Tako svojce v takšnih primerih informiramo tudi glede postopka oddaje vloge za dodelitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo,” doda.

“V primeru, da imamo vlogo za namestitev tudi v našem domu, lahko seveda z dovoljenjem prosilca oziroma svojcev vlogo posredujemo v ostale domove mi. Veliko starejših ljudi se namreč ne spozna oziroma ni veščih z rokovanjem z elektronsko pošto. Na tak način, jim lahko pomagamo ter jim prihranimo pot v druge domove oziroma iskanje naslovov drugih domov ter poti urejanja pošte.”

“Domovi smo velikokrat v nemoči ponudi storitve zaradi polne zasedenosti kapacitet. Vse kar lahko v teh primerih naredimo je, da ljudem prisluhnemo, jim damo vedeti, da razumemo njihovo stisko ter jim nudimo zgoraj navedeni suport. Čeprav ne moremo ponuditi rešitve, ki bi si jo želeli, prejmemo veliko zahval za razumevanje in čas, ki jim ga namenimo. Tukaj bi res pozvali ljudi, da vložijo vlogo v domove že takrat, ko dejansko nimajo potrebe po namestitvi. Mogoče naših storitev ne bodo nikoli potrebovali, v primeru pa da bi se zanjo odločili, je uvrstitev na seznam čakajočih ključnega pomena,” pojasnijo in dodajo: “Tako, kot prosilci,  si tudi zaposleni v domovih želimo, da se zadeve glede namestitev uredijo celostno. Da bomo imeli v državi dovolj domov, da bodo vsi, ki potrebujejo pomoč, tovrstno storitev prejeli. Na tem mestu pa si želimo tudi, da se uredijo kadrovski normativi, da bomo ne samo izvajali storitve, pač pa jih še naprej izvajali kvalitetno in umerjeno na potrebe stanovalcev.”

“Bolnišnica ima možnost zagotavljanja programa neakutne bolnišnične obravnave, vendar je čas nastanitve zelo omejen”

In kaj o tem porečejo na Ministrstvu za zdravje:Na ministrstvu se s težavnimi odpusti srečujemo kar pogosto. Pacienti naj bi bili po zaključenem zdravljenju odpuščeni nazaj v okolje, iz katerega so bili sprejeti v bolnišnico. Bolnišnica ima možnost zagotavljanja programa neakutne bolnišnične obravnave, vendar je čas nastanitve zelo omejen in pogojen z zelo nizkimi kapacitetami.”

“Žal pa se dogaja, da se zaradi posledic bolezni stopnja sposobnosti pacienta za samostojno oskrbo zmanjša in pacienta v okviru danih možnosti ni mogoče rehabilitirati, kar posledično otežuje ali celo onemogoča vrnitev v domače okolje. V takih primerih se praviloma zagotovi namestitev v domovih za starejše, če pacient izpolnjuje starostni pogoj 65 let. Okužbe z bakterijami, ki so odporne na antibiotike, take premestitve pogosto še dodatno otežujejo, ker je treba zagotoviti ustrezen prostor za namestitev.”

Pri odpustu, ki ga navajate, se lahko svojci obrnejo po pomoč na patronažno medicinsko sestro oziroma center za socialno delo, če zakonca nimata primerne pomoči svojcev za pomoč pri urejanju namestitev, zaključi.

Pišite nam na info.bktv@gmail.com.

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *