16:35, čet, 6. Okt

Lekarnam v Sloveniji grozi, da ostanejo brez zdravil

Lekarniška zbornica je na novinarski konferenci pozvala Ministrstvo za zdravje k takojšnjemu ukrepanju v zvezi s problematiko nabave zdravil.

Gre za absurdno situacijo

Predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič je dejala: “Trenutno nas je 21 od 24 javnih lekarniških zavodov v prekrškovnih postopkih na sodišču zaradi nespoštovanja zakona o javnem naročanju in dobavi zdravil.” Nekateri postopki še tečejo, drugi so zaključeni. “Kaznovani smo zaradi nabave zdravil za paciente, saj pri nabavi zdravil nismo uspeli izvesti ustreznega postopka po javnem naročilu. Izročene so bile globe,” je dejala in poudarila, da gre za absurdno situacijo.

“Naj zaradi neuspelih postopkov prenehamo z dobavo zdravil in ogrozimo zdravje prebivalstva?”

Potočnik Benčičeva je dejala, da bi, v kolikor bi ravnali po zakonodaji, bile lekarne brez zdravil: “Nosimo breme sistemske problematike, pristojne institucije ne ukrepajo, izvajajo nadzore nad nami iz vidika svojih pristojnosti in nihče ne pogleda na problematiko širše.”

Obstoječi zakon o javnem naročanju pravi, da imajo lahko le enega, cenovno najbolj ugodnega dobavitelja. Kot poudarjajo na Lekarniški zbornici, zagotavljanje dobave le s strani enega, najugodnejšega dobavitelja, ni mogoče, saj tudi veletrgovci s polnim obsegom ne zagotavljajo vedno vseh zdravil. Na tem mestu so dodali, da lahko gre za 48 različnih cen za isto zdravilo, če bodo v naslednjem razpisu delili sklope še po zavodih.

Državna revizijska komisija je zavrnila že tretje skupno javno naročilo, ni pa podala vsebinske obrazložitve. Predsednica Lekarniške zbornice je, da je potrebno nemudoma ukrepati, še preden bodo nastopile težave v preskrbi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *