03:56, tor, 7. Maj

Kulturni center Maribor letos s pestrim knjižnim programom





Založba knjig Kulturni center Maribor za letos napoveduje pester program novih izdaj. Med njimi so denimo novi roman in pesniška zbirka hišne avtorice Marije Švajncer ter pesniška zbirka Leva Detele, ki jo bodo izdali ob pesnikovi 85-letnici.

Na področju proze napovedujejo roman Poteptana ljubezen pisateljice, pesnice in filozofinje Marije Švajncer ter roman Roža ovijalka Mojce Straus Istenič, ki je avtoričin prvenec in hkrati prvi del načrtovane trilogije.

Roman Tovarniški aktivist Mezgec podpisuje Marinka Golob Pirc, v njem bo bralec spremljal mladega Matica, ki se ob zaključku šolanja sprašuje, kako naprej. Roman Radost v travi Marje Novak Vogrič pa je zgodba o ljubezni in izgubi v času velikih družbenih sprememb.

Napovedujejo tudi izid romana Dno Aljoše Hancmana.

V spremni besedi je Vlasta Črčinovič Krofič zapisala, da je pisatelj spreten pisec, ki stopnjuje napetosti iz stavka v odstavek in v naslednja poglavja. Roman Gorana Gluvič z naslovom Grosuplje noir pa je mešanica kriminalke, komedije, pripovednega absurda in fantastike z ironičnim pogledom na svet in človeško nespamet.

Knjiga Angel varuh moj bo prinesla izbor kratkih zgodb Franja Frančiča, številnimi med njimi nagrajenih na literarnih natečajih doma in v tujini. Izšla bo tudi Frančičeva novela Evtanazija / Stražar kdaj bo noč …?.

Napovedujejo tudi izid lutkovne igre Lutkovni zajec in samostanska miš Boruta Gombača. V njej zgodovino Minoritskega samostana, v katerem zadnje desetletje domuje Lutkovno gledališče Maribor, pripovedujeta omenjena pravljična lika.

Tečaj poslušnosti Sanje Pregl je zbirka kratkih zgodb, ki se osredotočajo se na odnose med ljudmi. Knjižno objavo ilustrira Arjan Pregl. Nevenka Miklič Perne pa je avtorica zbirke kratkih zgodb Revščina/zakladi.

Robert in Urška Kereži bosta podpisala knjigo Od pekla do raja, Andrej Lutman knjigo Pisarija Izpisano. Izpod peresa Mateja Krajnca bo novela Gospod z Ezl eka.

Izšla bo tudi druga knjiga trilogije diplomata, pisatelja in pesnika ter profesorja diplomacije Milana Jazbeca Triptih neznanemu diplomatu iz trilogija Diplomatske kronike. Vlasta Črčinovič Krofič pa je avtorica satirične kriminalke z blago družbeno kritiko Diamant ter kriminalnega romana Zatajitev.

Na področju poezije bodo ob 85-letnici Detele izdali njegovo pesniško zbirko V vetru. Avtor se je ob jubileju odločil pripraviti zbirko izvirne poezije. Marija Švajncer pa v svoji novi pesniški zbirki Vesele pesmi načenja eksistencialna vprašanja in v verze vnaša spoznanja o pisanosti človekovega bivanja.

Jože Štucin bo podpisal pesniško zbirko Mrak in Zarja, Andraž Babšek pa bo izdal pesniški prvenec Ljubezenske pesmi + nekatere izjeme. Izšla bo druga pesniška zbirka Vida Kmetiča z naslovom …[tripičje] ter pesniški zbirki mladih mariborskih avtorjev Tinkare Roza Kosi in Jureta Krajnca.

Na področju esejistike in dokumentaristike bo med drugim izšla knjiga Boruta Gombača Govori z avtorjevimi nagovori ob najrazličnejših literarnih dogodkih, spremnimi besedami ter intervjuji in knjiga Marija Švajncer Fran Milčinski in njegov rod – I. del.

V založbi napovedujejo tudi izid knjige Tako smo živeli z avtobiografskimi zapisi mariborske meščanke Milice Ostrovške, ene pomembnejših predvojnih pisateljic, ter pomembne povojne osebnosti v mariborski pedagoški in dokumentaristični pokrajini. Izpod peresa Darke Zvonar Predan bodo izšli Makedonski pogovori in zgodbe.

Skladatelj in producent Mitja Reichenberg se v novi knjigi Poslušajmo filme: Filmski žanri posveča muzikalu, znanstveni fantastiki, kriminalki, zgodovinskemu filmu. Načrtujejo pa tudi izid aforizmov treh avtorjev – Valentina Cundriča, Valterja Čučkoviča in Milana Fridauerja ter več znanstvenih monografij, med njimi tudi delo Petre Očkerl z naslovom Družbeni in prostorski vplivi EPK na Maribor.

Na področju prevodne literature načrtujejo dve knjigi, so še sporočili iz založbe.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.