20:38, sob, 27. Apr

10. obletnica Foruma slovanskih kultur





Forum slovanskih kultur, ki povezuje 13 slovanskih držav, bo danes s slavnostno akademijo v Mariboru obeležil 10. obletnico delovanja. Prireditev Poslušajte besedo bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.

20140612_131235

Forum slovanskih kultur (FSK), ki povezuje in predstavlja slovansko kulturo, znanost in umetnost, je bil uradno ustanovljen 29. junija 2004 v Ljubljani. Ustanovne članice so bile Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovenija ter Srbija in Črna gora. Kmalu so se jim pridružile še Belorusija, Češka, Slovaška in Ukrajina.

Jubilej so začeli obeleževati v torek s predstavitvijo zbirke 100 slovanskih romanov v Mariborski knjižnici. Danes dopoldne bodo osnovne in srednje šole na Grajskem trgu predstavile slovanske države, v dvorani Rotovž pa bodo potekale projekcije tradicionalnih risank iz sodelujočih držav.

Popoldne se bodo na Grajskem trgu predstavili društva, organizacije in veleposlaništva slovanskih držav, v Vetrinjskem dvoru pa bo tekel plesni, glasbeni in literarni program.

Slavnostna akademija ob 10. obletnici FSK bo zvečer v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Scenarij zanjo je napisal pisatelj Drago Jančar, nastopili pa bodo Nataša Barbara Gračner, Pavle Ravnohrib in Trobilni ansambel Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Večer se bo zaključil s pogostitvijo S Slovani od mize do mize avtorja Janeza Bogataja.

V četrtek pa bodo v dvorcu Radlje ob Dravi odprli prvi lokalni FSK center. Ob tem bodo na ogled postavili gostujočo razstavo o Unescovih spomenikih na Češkem.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.