15:23, sre, 15. Maj

100 let elektrifikacije Maribora





Mineva točno 100 let, odkar so 15. julija 1914 tedanji mariborski mestni svetniki sprejeli pogodbo s predstavniki Štajerske električne družbe (v Gradcu) o dobavi električne energije. To pogodbo so podpisali v svečani dvorani Mestne hiše Rotovž, kjer je točno na 100. obletnico potekala slovesnost, posvečena trem jubilejem.

130 let elektrifikacije Slovenije (ki se je začela v Mariboru!), 115 let distribucije električne energije v Mariboru ter natanko 100 let javne službe distribucije električne energije v Mariboru so jubileji, ki so jih predstavniki Elektra Maribor ter hčerinskih podjetij Oven in Energija plus danes svečano obeležili v Mestni hiši Rotovž. Tam, kjer so leta 1914 podpisali pogodbo, da bodo predstavniki mestne občine zgradili električno razdelilno napeljavo po mestu in skrbeli za prodajo električne energije. Ob stoletnici javne službe distribucije električne energije, pa so predstavniki Elektra Maribor prenovili razsvetljavo v prostorih mariborskega Rotovža. 310 “navadnih” žarnic so zamenjali z najsodobnejšimi LED sijalkami. Poraba električne energije se bo tako zmanjšala za 83% odstotkov.

LED sijalke v Rotovžu

Na današnji svečanosti je Boris Sovič – predsednik uprave Elektra Maribor – izpostavil, da je bila elektrifikacija gotovo eden glavnih razvojnih vektorjev 20. stoletja. Zahvalil se je koletivu z 855 zaposlenimi, da soustvarjajo poslanstvo elektrifikacije danes, ko smo od dostopa do elektrike tako rekoč odvisni. “Sodelavke in sodelavci Elektra Maribor se čutimo naslednike pionirskih podvigov vizionarjev, ki so postavili temelje. Električna energija, kot ena najžlahtnejših oblik energije, je pomemben razvojni vektor tudi v 21. stoletju.”

Sovič

Da je električna energija v 130 letih korenito spremenila Svet, je dejal direktor družbe Energija plus, Bojan Horvat: “Prvotne aplikacije so bile usmerjene predvsem v tehnično rabo in so zagotovile hiter gospodarski in družbeni razvoj. Danes lahko z gotovostjo trdimo, da bi se brez električne energije življenje ustavilo.”
Miroslav Prešern, direktor družbe Oven, pa je izpostavil predvsem aktualne možnosti oz. poti razvoja obnovljivih virov eneregije: “Sonce, veter, voda, rastline, zemlja – vse to lahko s pridom uporabimo za pridobivanje obnovljivih virov energije. Sonce in voda sta nam tako v lanskem letu skupno pomagala proizvesti 10.413 MWh električne energije. Z izrabo naravnih virov energije pa se ne vračamo le nazaj k naravi, pač pa tudi skrbimo za lepšo prihodnost nas in prihodnjih generacij. Ti faktorji odpirajo tudi nova, t.i. zelena delovna mesta.”

Prešern

Ob častitljivih treh obletnicah pa so predstavniki vseh treh družb pripravili tudi zbornik, ki vključuje številna zgodovinska dejstva, prispevke, slikovno gradivo in pomembne mejnike zgodovine elektrifikacije v Mariboru ter Sloveniji nasploh.

zborniki

Podrobnosti v oddaji Občinski informator, ta petek 18.7. ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.