15:04, pet, 26. Apr

11 svetnikov bojkotiralo sejo





Desna polovica stolov, namenjenih svetnikom in svetnicam občine Šentilj, je tako rekoč ostala prazna. Na sejo niso prišli, ker niso želeli, da se slednja odvije tako rekoč pred očmi javnosti. Župan Štefan Žvab jo je namreč sklical v dvorani Kulturno – prosvetnega doma.

sentilj seja 16

Na dnevnem redu tretje redne seje občinskega sveta (v nadaljevanju OS) občine Šentilj so bila med drugim predvidena imenovanja komisij in odborov, a se je zataknilo že pri prvi točki: župan Štefan Žvab je pozdravil navzoče ter ugotovil, da je prisotnih le 6 članov, s čimer niso mogli zagotoviti sklepčnosti, zato seje kot take ni bilo. Je pa zbranim svetnikom ter krajanom, ki se jih je v dvorani zbralo okoli 30, pojasnil kaj se je dogajalo pred sklicem seje, da bi razumeli zakaj je prišlo do bojkota. »Obvestil bi vas o zakulisju današnje seje. Včeraj ob 15h je g. Belna prinesel ugovor na današnji sklic seje…« V ugovoru je med drugim zapisano, da: »11 svetnikov OS občine Šentilj ostro nasprotuje predlogu, da se bodo seje OS odvijale v kulturnem domu […] to razumemo kot diskreditiranje in vršitev pritiska na svetnike…« Župan je pojasnil, da so čez noč pripravili odgovor, kjer so – med drugim – zapisali: »za sklic seje v kulturnem domu sem se odločil, ker sem kot župan zakoniti sklicatelj seje… občanom smo dolžni zagotavljati transparentnost svojega delovanja… v občinskih aktih ni nikjer opredeljeno, da morajo biti seje izključno v prostorih občine… čudi me vaša reakcija… pozivam vas, da se seje udeležite…«

sentilj seja 7

Svetniki, ki so prišli v kulturni dom, so se strinjali, da se z omogočanjem dostopa javnosti izkazuje transparentnost, kakor tudi s tem, da seji prisostvujejo mediji. Župan je sejo zaključil, vendar je odprl javno razpravo med prisotnimi svetniki in občani. Najprej se je oglasila Valerija, ki jo je zanimalo »kolikokrat si lahko svetniki to privoščijo, da bojkotirajo seje« in ali za to obstajajo kakšne sankcije. Župan je pojasnil, da gre za neupravičeno odsotnost, kar pomeni, da niso upravičeni do sejnine. O morebitnih sankcijah pa, da še niso razpravljali. Marjan je podprl idejo, da so seje javne, »vsem tistim, ki so danes bojkotirali, pa bi morali vedet, da so v interesu občanov. Pričakujem, da se na naslednji seji odpovedo svojega honorarja, če že druga ne.« Slavko je župana spomnil na obdobje, ko so v Šentilju že bile javne seje »potem pa se je čez noč zgodil 12 letni mrk! Šentiljčani si želijo, da vidijo, kaj se dogaja!« Franc je prosil župana in prisotne svetnike naj ozemlje občine širše: »glejte občino malo bolj do roba, ne samo do sredine. Za prejšnjega župana Stara gora sploh ni obstajala!«

sentilj seja 12

Predstavnica Krajevne skupnosti Ceršak Marija Janžek pa je zbrane opomnila, da imajo občani možnost pripraviti svetnike, naj opravijo svoje delo, in sicer s civilno iniciativo. »5% volivcev mora podpisati zahtevo, da so seje javne. Če se iz vsake KS najde nekdo, ki bo podpise zbral, mislim, da jih hitro dobimo. […] Jaz mislim, da bomo morali krajani odigrat svojo vlogo in zahtevat od teh svetnikov, da opravijo svoje delo.« S temi besedami je požela aplavz.

sentilj seja 10

Župan je srečanje zaključil s podatkom, da strošek ene seje OS znaša približno 3.500€ neto, pri čemer je poudaril, da se mu zdi nedopustno, da bodo morali »tudi današnji strošek pokriti občani. […] Zapravljamo sredstva, ki jih težko pridobivamo.« Kar si tiče transparentnosti, se bom zanjo zavzemal še naprej: »Mi nimamo kaj skrivat. Mi smo tukaj.«

sentilj seja 17

Svetnica Bogdana Pribevski, pa je zbrane za konec seznanila s sklepom vseh prisotnih svetnikov in svetnic: »Soglasno smo se odločili, da se sejnini odpovemo. Ta denar pa namenimo Krajevni organizaciji Rdečega križa v Šentilju, ki v januarju pripravljajo koncert. To je približno 700€ neto.« Zbrani tokrat niso samo zaploskali, temveč se je slišal tudi vzklik »bravo«.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Comments

  • Marija

    24 decembra, 2014

    To je nedopustno s strani svetnikov, pojedli so svoje besede, katere so izrekli pred volitvami, če bodo nadaljevali s takšnimi dejanji, jim je potrebno sejnine odvzeti ali zmanjšati, ker so tako previsoke.

    Replay
  • ILGO

    24 decembra, 2014

    Pa ja ni hudič,da se teh nekaj pjančkov ne bomo mogli rešiti,če ne bo drugače,bo pa potrebno napravit shod,če to zmorejo v Mariboru,kako pa ne bi šlo v ŠENTILJU ???

    Replay
  • Šentilj

    25 decembra, 2014

    Sram jih naj bo. Ljudje smo jih izvolili sedaj pa se izogibajo svoji odgovornosti. Gremo na ulice in zahtevajmo nove volitve svetnikov. Zdaj bi Belna in njegova banda videli, da nimajo niti 5% podpore. Sramota svetniki.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.