13:06, pon, 20. Maj

12. dan Mariborske knjižnice, letos v Selnici ob Dravi





Dan Mariborske knjižnice pripravljajo že dvanajsto leto zapored, tokrat ga bo gostila Selnica ob Dravi, kjer v Hramu kulture Arnolda Tovornika deluje ena od najatraktivnejših enot Mariborske knjižnice. S prireditvijo vsako letno poglabljajo in utrjujejo vezi z lokalno skupnostjo, nadgrajujejo sodelovanje med kulturnimi institucijami in lokalnimi deležniki. Bogat celodnevni program ponuja javno vodstvo po gostujoči razstavi o elektrarni Fala, ki je s krajem močno povezana ter Pravljični večer za odrasle, ki je že postal prepoznavna blagovna znamka Mariborske knjižnice. Za zabavo, začinjeno s ščepcem družbene kritike, bo z večernim koncertom poskrbel raperski prvokategornik Leopold I. 12. dan Mariborske knjižnice torej prinaša za vsakogar nekaj in veliko za skupnost.

Namen vsakoletnega dneva knjižnice je zgoščen prikaz in revija tega, kar knjižnica pomeni in prinaša v lokalno okolje. Tako v Mariborski knjižnici že nekaj let križarijo med enotami v različnih krajih ter s tem utrjujejo svojo prisotnost, poslanstvo in prepoznavnost, kar je, ob intenzivnih pripravah na izgradnjo nove osrednje enote v sklopu Centra Rotovž, ena od prioritetnih usmeritev Mariborske knjižnice.

»Sporočilo, ki ga želimo poslati med ljudi je, da tkemo vezi in da smo prostor, kjer se različne vezi spajajo in prepletajo. Knjižnice namreč nismo več zgolj zatočišča za bralce. V luči hitrih sprememb svojo vlogo zagovornic in promotork pomena bralne pismenosti in bralne kulture nadgrajujemo z ambicijo postati skupnostni prostori, kjer vsaka generacija najde svoje mesto in glas,« pojasnjuje direktor Mariborske knjižnice mag. Klemen Brvar.

Širina in pestrost programa 

Program 12. dneva Mariborske knjižnice odseva širino in pestrost storitev in programov namenjenih različnim generacijam obiskovalcev 21 enot Mariborske knjižnice. Za skupine vrtčevskih in osnovnošolskih otrok pripravljajo dopoldne ob pripovedovanju pravljic, igranju in raziskovanju knjižnice z igrami in igračami iz njihove Igroteke, najbogatejše knjižnične zbirke iger in igrač v Sloveniji. Popoldan vabijo mlade k likovnemu ustvarjanju ob mentorstvu likovne sekcije KD Pavza.

Opoldan bodo predstavili program Umovadba, ki ga že več kot eno leto v obliki rednih brezplačnih tedenskih srečanj izvajajo v Knjižnici Nova vas. »V Mariborski knjižnici z raznolikimi vsebinami aktivno posegamo v družbeni prostor, odzivamo se na različne družbene pojave, sistematično in ciljano spodbujamo tudi dejavnosti na področju vključevanja ranljivih skupin,« razlaga Dragana Lujić, vodja Razvojno analitične službe Mariborske knjižnice. Ob spremljanju naraščajočega pojava demence in že obstoječih praksah nekaterih splošnih knjižnic doma in v tujini, so v sodelovanju z Zavodom Aloja, Maribor, vzpostavili program Umovadba, ki je namenjen posameznikom z upadom spoznavnih sposobnosti ter tistim, ki želijo le te ohranjati in krepiti.

»Udeleženci s pomočjo iger in didaktičnih pripomočkov iz zbirke igrač Mariborske knjižnice, krepijo spomin, motoriko, senzomotoriko, senzorne zaznave in govorne veščine,« razlaga vodja programa mag. Lidija Breznik, mag. socialne gerontologije in strokovna vodja Zavoda Aloja, Maribor. Program se je v zadnjem letu zelo uveljavil, odziv je presegel prvotna pričakovanja, kar nakazuje, da je potreba po tovrstnih vsebinah za starejše odrasle v okolju zelo velika. V dobrem letu delovanja se je zvrstilo 35 srečanj, udeležilo se jih je 730 udeleženk in udeležencev. V sodelovanju so pripravili in redno dopolnjujejo še sezname pisnega gradiva na temo demence »Znanje za življenje z demenco« in je dosegljiv na spletni strani knjižnice. V prihodnje načrtujejo program umestiti še v druge enote ter ga v še večji meri povezati z medgeneracijskimi programi ter ostalimi vsebinami, ki jih izvajajo za starejše odrasle.

V Mariborski knjižnici že več kot 50 let sistematično gojijo in negujejo umetnost pripovedovanja

»Mariborska knjižnica s svojim delovanjem načrtno skrbi za ohranjanje skupnostnega spomina v lokalnih okoljih, zato smo veseli, da z našim angažmajem prišlo do prenosa razstave 110 let od začetka izgradnje hidroelektrarne Fala, ki je sicer lani nastala v sodelovanju Pokrajinskega arhiva Maribor, Muzeja narodne osvoboditve Maribor in mag. Gregorja Novaka,« o enem izmed programskih poudarkov razlaga vodja Oddelka za dejavnosti, prireditve in promocijo Meta Blagšič. Vodstvo po razstavi, ki je umeščena pred Hram kulture Arnolda Tovornika, bo izvedla soavtorica razstave Mira Grašič iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Obiskovalci bodo tako dobili vpogled v potek gradnje, zahtevna dela ter domače delavce in vojne ujetnike, ki so se spopadali z reko in težkimi pogoji dela.

V Mariborski knjižnici že več kot 50 let sistematično gojijo in negujejo umetnost pripovedovanja, od leta 2009 tudi skozi povezovalni projekt slovenskih splošnih knjižnic, Pravljični večeri za odrasle, ki ga vodijo in koordinirajo. »Aktualna 15. sezona v sodelovanje povezuje 14 pripovedovalk in pripovedovalcev, ki bodo s svojimi pripovedmi do srede junija obiskali 22 sodelujočih knjižnic. Zgodbam, ki s projektom potujejo širom po Sloveniji, od leta 2017 pa tudi v zamejstvu, tako v posamezni sezoni prisluhne okrog 1.000 obiskovalcev, saj so pravljični večeri zelo priljubljeni in povsod lepo sprejeti,« navaja vodja projekta in pripovedovalka Mariborske knjižnice Lea Hedl. Pravljični večer za odrasle vsakoletno kot del programa Dneva Mariborske knjižnice umeščajo tudi v lokalno okolje, tako bo letos obogatil program v Selnici ob Dravi, kjer ga izvedejo ob glasbeni spremljavi skupine Taktusi KD Pavza.

Prireditve so brezplačne 

Dan bodo zaključili ob ritmih Leopolda I., samosvojega trubadurja iz Gornje Radgone, prepoznavnega po odličnih besedilih v radgonskem dialektu, ki ga bo na kitari spremljal Vid Turica. Knjižnica Selnica ob Dravi bo ta dan izjemoma odprta med 9. in 19. uro. Ob obisku knjižnice bodo med 12. in 19. uro izvajali predstavitve in uporabo različnih elektronskih aplikacij in storitev knjižnice (aplikacije MCobiss, Moja knjižnica, elektronski vpis v knjižnico, dostop do e-knjig, Baza slovenskih filmov, Audibook).

Vse prireditve so za obiskovalce brezplačne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.