12:47, sob, 4. Maj

13-letna osnovnošolka iz Slovenije zmagovalka na mednarodnem natečaju Plakat MIRU med 600.000 otroci iz vsega sveta





13- letna osnovnošolka Anja Rožen iz Slovenije zmagovalka na mednarodnem natečaju Plakat MIRU med 600.000 otroci iz vsega sveta.

Mednarodna strokovna komisija je med 600.000 sodelujočimi otroci iz vsega sveta izbrala plakat Anje Rožen, 13-letne učenke iz Osnovne šole Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem, zaradi izvirnosti, umetniške vrednosti in upodobitve teme natečaja »Vsi smo povezani«. V času, ko cel svet stremi k miru, je Anja Rožen na izjemno simbolnem zmagovalnem plakatu z umetnostjo predstavila svojo vizijo miru: »Moj plakat predstavlja zemljo, ki nas povezuje in združuje. Ljudje se držijo drug drugega. Če ena oseba izpusti, bodo ostali padli. Vsi smo povezani z našim planetom in drug z drugim, a se tega žal premalo zavedamo.«

Mlada slovenska umetnica Anja je ustvarjala pod mentorstvom učiteljice Alijane Tertinek, sponzoriral pa jo je Lions klub Slovenj Gradec in ji omogočil priložnost, da se udeleži tega globalnega dogodka in svojo vizijo deli s svetom. »

Mir je zelo pomemben,« poudarja mlada Anja Rožen in dodaja: »Obstaja notranji mir, ki je iskanje sreče in zadovoljstva, ne glede na to, kako stresno je vaše življenje. Mir je tudi svoboda od nasilja. Ko je mir, so narodi in ves planet lahko stabilni in spodbujajo kulturno rast. Zato ne razumem vojn, kako lahko ljudje dovolijo, da se zgodijo ali kaj ljudi vodi tako daleč.”

Mladi iz vsega sveta delijo svojo videnje svetovnega miru

Mednarodni natečaj Plakat miru je v letu 2021/22 potekal štiriintridesetič, za Slovenijo pa je bila to kar petindvajseta udeležba po vrsti. Natečaj organizira Mednarodna Zveza Lions klubov, ki je največja mednarodna prostovoljna humanitarne organizacije na svetu, deluje v več kot 200 državah in območjih sveta, ima skoraj 1,4 milijona članov, ki so združeni v 48.000 Lions klubih (več: LCI info).

V natečaju, ki ga sponzorirajo lokalni Lions klubi, mladi od 11 do 13 let dobijo vsako leto priložnost, da z umetnostjo delijo svoje videnje svetovnega miru. Tako kot vsako leto, je tudi letos natečaj Plakat miru potekal pod posebnim naslovom, tokratni je bil »Vsi smo povezani« (ang. We are all connected). Samo v slovenskem natečaju je sodelovalo 94 osnovnih šol, 31 Lions klubov in 1000 učenk in učencev, na svetovnem nivoju pa je bilo vključenih 600.000 otrok iz 200.000 osnovnih šol iz vsega sveta. Zmaga Lions Slovenija je neverjeten dosežek, ki izjemno odmeva v mednarodni javnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.