23:41, pon, 6. Maj

14. Festival Stare trte





Med 19. in 28. septembrom bo v Mariboru potekal 14. Festival Stare trte, največji desetdnevni štajerski festival okusov in tradicije. Letošnji Festival bo minil v znamenju povezovanja mariborskih gostincev, ki so v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje pripravili nabor degustacij, ki prepletajo kulinarične in vinske užitke ter v znamenju kronanja Zavod za turizem Maribor – Pohorje organizira Festival Stare trte v čast najstarejši trti na svetu, ki na Lentu raste že več kot 400 let. S tem se počasi približuje tudi vrhunec celoletnega dogajanja, ki poteka v čast trti in se prične z rezom trte ter zaključi z martinovanjem.

Kot je na novinarski konferenci povedal vodja prireditev na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje, Matevž Pečovnik, bo letošnji Festival potekal od petka, 19. do nedelje 28. septembra. Izpostavil je tri vrhunce, in sicer koncert Big banda RTV Slovenije (24. 9., 18.00, Trg Leona Štuklja), ki ga Zavod ob 850-letnici prve omembe Maribora brezplačno podarja vsem obiskovalcem, kulinariko v kotličih (27. 9., 10.00, Trg Leona Štuklja), kjer bo cel dan dišalo po odlični podeželski in mestni kulinariki ter tradicionalno 28. Trgatev Stare trte (28. 9., 11.00, Hiša Stare trte), kjer bo potekal bogat kulturni in vinski program. Tudi sicer pa se bo velika večina programa odvijala pred in v Hiši Stare trte, veliko pozornost pa so organizatorji letos namenili otroškemu programu in športnim aktivnostim, kot sta kolesarjenje in pohodništvo po vinorodnih gričih.

Pomembna novost je letošnja degustacijska ponudba, ki bo potekala v gostinskih lokalih. Janja Viher, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje: »Letos smo pozvali gostince k skupni festivalski ponudbi. Štirinajst gostincev nam je uspelo prepričati, da do konca oktobra svojim gostom ponudijo osem vinsko-kulinaričnih dobrot po enotni ceni. Obiskovalci se bodo lahko odločili za meni Cepiček, Trsek, Grozd, Trta, Stara trta, Glažek, Grozdni miks ali za Grozdno sladico. Ta ponudba je velik korak naprej pri nadgradnji Festivala in prepričani smo, da bodo že kmalu vsi meščani vzeli ta festival za Izmed številnih dogodkov, ki bodo letos potekali v sklopu Festivala Stare trte, pa bo posebna pozornost namenjena tudi kronanju nove Mariborske vinske kraljice, Mariborskega vinorodnega podokoliša za Sicer pa bodo potekali številni dogodki tudi v sklopu jubilejnega splavarskega krsta. Zlatko Jesenik, predsednik Turističnega društva Maribor: »Na ogled bo postavljena razstava, organizirali bomo srečanje splavarjev Slovenije, flashmob dogodek, stand up komedijo, nastop tamburašev in spust Celoten program 14. Festivala Stare trte najdete na spletnih straneh Zavoda za turizem Maribor – Pohorje (www.maribor-pohorje.si), v festivalski zloženki in v destinacijsko turističnem magazinu Odlično!

Tiskovna_konferenca_14_Festival_Stare_trte_predstavitev_programa_Slovenia_Slovenija_Maribor_Pohorje_1
Avtor fotografije: Zavod za turizem Maribor – Pohorje

Festival_Stare_trte_Old_Vine_Festiva_Domen_Groegl_7
Avtor fotografije je Domen Groegl

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.