05:33, čet, 16. Maj

15 tisoč evrov nepovratnih sredstev za razvoj potniškega prometa





Mestna občina Maribor s uradom za komunalo in prostor je bila izbrana za partnerja v evropskem projektu ELIPTIC, katerega namen je izmenjava dobrih praks na področju elektro mobilnosti v javnem potniškem prometu. V projektu kot strokovni partner sodeluje tudi naše podjetje, in sicer kot izvajalec mestnega prometa v Mariboru, priključena pa je še Univerza v Mariboru s Fakulteto za gradbeništvo, ki bo s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko izdelala za projekt potrebne študije.

marprom7

Z izmenjavo dobrih praks z evropskimi mesti, ki že imajo razvit elektrificiran javni potniški promet, so pridobili 15.000 € nepovratnih sredstev. Končni rezultat projekta za mesto bo izdelava strokovne študije, ki bo opredelila kriterije za izbor najbolj optimalne opreme za nabavo električnih avtobusov v prihodnjih proračunskih letih. Da bodo v naslednjih letih vozni park mestnega potniškega prometa posodabljali z električnimi avtobusi, pa so se zavezali že v sprejeti Celostni prometni strategiji. V projektu bodo analizirali 23 konceptov iz 11 evropskih mest (med njimi Barcelona, Bruselj in London), ki slovijo po tem, da imajo v tem trenutku najbolje razvite sisteme elektrifikacije mestnega prometa.

Maribor in njen urad za komunalo in prostor se s sodelovanjem v projektu pridružuje številnim evropskim mestom – Dublin, Madrid, Potsdam, Praga, Rotterdam, Bukarešta, … – ki so prav tako vključena v projekt Eliptic, katerega vodilni partner je nemška prestolnica Berlin, vodilna strokovna partnerja projekta pa sta Inštitut za raziskave mobilnosti Ruprecht Consult in Mednarodno združenje za javni prevoz. Projekt se bo s predstavitvijo rezultatov študij po posameznih partnerskih mestih zaključil leta 2018.

Ponosni so, da bodo kot strokovni partner v projektu sodelovali in aktivno pripomogli ne samo k uresničevanju strategije, ki je bila sprejeta na ravni mesta, ampak bodo lahko izbrane primere dobrih praks tudi implementirali v naše lokalno okolje. Uporaba javnega mestnega potniškega prometa iz leta v leto narašča, zavedajo pa se, da lahko dosežejo še boljše rezultate, v kolikor bodo na ravni mesta vlagali v njegov razvoj in ga prilagajali potrebam naših uporabnikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.