22:02, ned, 5. Maj

150 let Kmečko bralnega društva Ruše





V Domu kulture Ruše so včeraj člani društva Lira pripravili srečanje na temo 150 let Kmečkega bralnega društva Ruše. Ob 150. obletnici so se spomnili društva s predavanjem, kako so sredi 19. stoletja tradicijo kulturne dejavnosti in dediščine obudili v prvem kulturnem društvu – Kmečkega bralnega društva Ruše.

unnamed (3)

“Za dejavnost “ruškega območja” sta že od srednjega veka naprej bistveni kulturna dejavnost in dediščina. Najbolj pomembni so bili sakralni objekti, romanja, latinska šola in gledališke igre. Sredi 19. stoletja je to tradicijo nadaljevalo prvo kulturno društvo v Rušah, ki letos slavi 150 let ustanovitve, zato smo se člani društva Lira v spomin priredili to predavanje,” je dejal njihov predsednik Vili Rezman. K temu pa je dodal, da je dogodek namenjen tudi temu, da imajo veliko ambicijo nadaljevanja pisanja knjige Igre in odri.

Na srečanju so predstavili del zgodovine kulturnih društev “na Ruškem”, zlasti pa (Kmečko) Bralno društvo Ruše in njegove sodobnike ter naslednike. O tem je spregovoril zgodovinar Matjaž Grahornik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.