22:00, pet, 26. Apr

21. pravljični dan v Mariborski knjižnici





Pravljični dan je projekt Mariborske knjižnice, ki neguje umetnost pripovedovanja, promovira pripovedovanje avtorskih zgodb in ljudskega slovstva. 21. Pravljični dan povezuje pripovedovanje s stripovsko umetnostjo.

Osnovo likovne podobe projekta, ki jo je ustvarila oblikovalka in striparka Saša Kerkoš, predstavlja pripovedka Gadja kraljica. Ta je obenem bila predloga in navdih za ustvarjanje stripa, v katerem so se preizkusili otroci. Njihove izdelke predstavljamo na spletni razstavi GADJA KRALJICA V STRIPU, ki bo od 25. januarja na ogled na spletni strani Mariborske knjižnice. Zgodbam iz stripov bomo prisluhnili na PRAVLJIČNEM VEČERU ZA ODRASLE, po daljšem premoru ponovno v živo, v Vetrinjskem dvoru.

Gadja kraljica je tudi predloga, po kateri so strip ustvarjali šestošolci OŠ Angela Besednjaka

Pripovedka Gadja kraljica (kot jo je zapisal Oskar Hudales) je bila osnova za likovno podobo projekta, ki jo je zasnovala oblikovalka in striparka Saša Kerkoš. Gadja kraljica je tudi predloga, po kateri so strip ustvarjali šestošolci OŠ Angela Besednjaka. Nanj so se začeli pripravljati že v oktobru 2021, ko je Mariborska knjižnica v razmislekih o stripu in napotkih za delo virtualno povezala mlade ustvarjalce in zanimivi vsestranski umetnici Sašo Kerkoš in Tanjo Komadina. Na spletni strani Mariborske knjižnice (www.mb.sik.si) bomo 25. januarja pripravili spletno razstavo stripov šestošolcev OŠ Angela Besednjaka iz Maribora in ilustratorski kolaž umetnic Saše Kerkoš in Tanje Komadina: Gadja kraljica v stripu.

Projekt 21. Pravljični dan uresničujejo s pomočjo Javne agencije za knjigo RS

Osrednji dogodek 21. Pravljičnega dne ostaja Pravljični večer za odrasle, ki ga bodo izvedli v torek, 25. januarja 2022, ob 20. uri, v Vetrinjskem dvoru. Prisluhnili boste lahko zgodbam iz stripov, ki jih bodo slikovito pripovedovali Špela Frlic, Zdenka Gajser, Robert Kereži, Agica Kovše, Rok Kušlan in Tone Obadič. Pripovedovanje bo pospremila glasba skupine Kontra-Kvartet. Povezovanje stripa, ljudskega izročila in pripovedovanja zgodb spodbuja branje ter raziskovanje domišljijskih in resničnih svetov. Sodobna stripovska govorica in dinamika sta blizu mladim in odraslim bralcem, in sta pogosto možnost tudi za odkrivanje zabavnih, tradicionalnih in družbeno kritičnih tem. Projekt 21. Pravljični dan uresničujejo s pomočjo Javne agencije za knjigo RS.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.