01:21, pon, 6. Maj

50. letnica KUDa Študent





V 50. letih KUDa Študent se je zvrstilo več kot 6000 članov in 4500 nastopov
Ob svečanem jubileju bodo aktualni in bodoči člani KUD Študent pripravili štiri večje projekte; prvi bo že to soboto, 24. maja, ob 19. uri v SNG Maribor, kjer bodo folkloristi in godci AFS Študent počastili 50. obletnico delovanja KUD-a Študent Maribor.

Zajeta slika

Kulturno umetniško društvo (KUD) Študent je bilo ustanovljeno točno na današnji dan pred 50 leti. Danes ga sestavljajo Akademska folklorna skupina (AFS) Študent, Akademski pevski zbor (APZ) Maribor in vrsta veteranskih skupin. V 50. letih delovanja je pod dežnikom KUD-a Študent Maribor delovalo še 14 različnih sekcij, od gledališke, do jazz baleta. Osupljiva je tudi statistika, ki pravi, da se je v KUD-u Študent v 50. letih delovanja zvrstilo preko 6000 članov, ki so nastopili 4500-krat, postavili 50 različnih ljudskih plesnih koreografij in zapeli 1250 različnih skladb. Obiskali so več kot 50 različnih držav sveta in prepotovali več kot 500.000 kilometrov, kar predstavlja 13-kratno razdaljo okoli sveta. Projekt 50 let KUD-a Študent Maribor, ki so ga poimenovali Mozaik preteklosti, je pod svoje pokroviteljstvo vzel mariborski župan dr. Andrej Fištravec, pod častno pokroviteljstvo pa predsednik RS Borut Pahor.

Ob 50. obletnici bodo aktualni in bodoči člani KUD-a Študent Maribor pripravili štiri večje projekte. Prvi bo že to soboto, 24. maja, ob 19 uri v SNG Maribor, kjer bodo folkloristi in godci AFS Študent počastili 50. obletnico delovanja. V ponedeljek, 26. maja, bodo v prostorih Vetrinjskega dvora odprli razstavo fotografij, člankov in drugih virov, ki so jih izbrali iz 50 let starega arhiva. V mesecu juniju, natančneje 13. junija, bodo s celovečernim koncertom v dvorani Union 50. obletnico počastili še člani APZ Maribor. Vrhunec prireditev v sklopu jubileja pa predstavlja svečana Akademija KUD-a Študent, na kateri se bodo predstavile vse sekcije naenkrat, kar pomeni okoli 500 nastopajočih. Potekala bo 30. junija na Glavnem odru Festivala Lent.

Pokrovitelj projekta Mozaik preteklosti, župan MOM dr. Andrej Fištravec, je izpostavil pomen ljubiteljskih kulturnih dejavnosti za razvoj mesta in aktivno vključevanje mladih v tako dobro organizirane dejavnosti, kot jih že 50 let zagotavlja KUD Študent. »Ne smemo pozabiti, da so bili kudovci edino prostovoljno društvo, ki je nastopilo na otvoritvi EPK, največjega kulturnega dogodka v Sloveniji,« je poudaril in kudovcem čestital ob njihovem jubileju.

Predsednik KUD-a Študent Marko Perger je predstavil zgodovino društva, ki je kljubovalo tako vojni kot zaostrenim finančnim razmeram. V prihodnje si želijo več podpore za ljubiteljsko dejavnost v Sloveniji, katera je po njihovem menju glavni generator kulturnega življenja pri nas. “Prostovoljna društva služijo kot valilnica talentov in so tudi marsikomu odskočna deska v svet profesionalizma,” je poudaril ob naštevanju njihovih najprepoznavnejših nekdanjih članov, kot so Darja Švajger, Tone Partljič, Karmina Šilec, Branko Emeršič, Dario Varga, Vasja Samec in Stane Jurgec. 

Kulturno umetniško društvo Študent Maribor je bilo ustanovljeno 21. maja 1964. Ustanovljeno je bilo na pobudo ZŠJ MVZ Maribor. Motivacija za to je bila potreba po kulturnem izživljanju mariborskih študentov, ki so v mesto ob Dravi prišli z ustanovitvijo prvih višjih šol. Od vsega začetka sta aktivni le še Akademski pevski zbor Maribor in Akademska folklorna skupina Študent. Nekoč so delovale tudi gledališka sekcija (pod različnimi imeni), likovna sekcija, Veliki plesni orkester KUD Študent, vokalni inštrumentalni trio Slovenka gruda, športno plesna sekcija, sekcije za sodoben ples Point, Magra in Nero ter video sekcija.

Ob 30. obletnici so tedanji KUD-ovci trdili: »Bili smo, smo, bomo.« Tudi današnja generacija KUD-ovcev s ponosom pritrdi tej izjavi. Čeprav je društvo v svoji zgodovini doživelo vzpone in padce, nas je vedno naprej gnala srčnost, trma ter želja po vrhunskem ustvarjanju. Prebrodili smo vse finančne in prostorske težave. Trenutna finančna situacija ni najboljša, v katerem društvu pa je?

AFS Študent je bila ustanovljena leta 1964 in je kot del Kulturno umetniškega društva Študent, začetnica organiziranega kulturnega delovanja študentov v Mariboru. Danes se s samostojnimi plesnimi, pevskimi ali glasbenimi koncerti predstavlja tako na domačih, kot tujih odrih. S svojim kakovostnim delom si je pri slovenskih strokovnjakih za folklorno dejavnost pridobila dve prestižni priznanji: Zlato plaketo Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlato Maroltovo plaketo za folklorno dejavnost, ki je hkrati najvišje priznanje, ki si ga je v Sloveniji za folklorno dejavnost moč pridobiti. Je edina folklorna skupina v Sloveniji, ki se lahko pohvali s tremi plesnimi zasedbami odraslih članov, z otroško folklorno skupino in veteransko skupino kar predstavlja preko 120 aktivnih članov. Nastopi mariborskih folklornikov, z vrhunsko izvedenim programom, ki zajema več kot 30 plesnih koreografij vseh slovenskih pokrajin, navdušujejo občinstvo. Najbolj so ponosni na gostovanja v državah: Kanada, Macao, Amerika, Čile, Puerto Rico, Avstralija, Peru, Japonska, Cookovi Otoki, Venezuela in Mehika. V redno delo AFS Študent sodi tudi soorganizacija mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki že od leta 1989 poteka v okviru Festivala Lent, in iz katerega je Festival Lent nastal.

Akademski pevski zbor Maribor je zbor, osnovan na moških temeljih, ki pa je z leti s širitvijo zasedbe postal mešana zasedba. Leta 1964 ustanovljen Moški zbor KUD Študent je zaradi spremembe zasedbe nekajkrat spremenil svoje ime, danes pa deluje kot Akademski pevski zbor Maribor. Izvorno je bil zbor Moški zbor KUD Študent, ki je pod takim imenom deloval od ustanovitve 1964 do 1968. V sezoni 1968/1969 je zbor deloval kot Mešani zbor KUD Študent, na kar se je preimenoval v Komorni zbor KUD Študent (mešani) – (1969˗1970). V letih od 1970 do 1974 je zbor deloval kot Moški zbor KUD Študent, v sezoni 1974/1975 pa APZ KUD Študent (mešani). Naslednje ime se je zbora držalo kar nekaj časa, in sicer od 1975. do 1991. leta. V teh letih se je zbor imenoval APZ Boris Kraigher. Leta 1991 je zbor dobil ime, pod katerim deluje še danes, Akademski pevski zbor Maribor. V dolgoletnem delovanju zbora so umetniško vodenje v njem prevzeli: Stane Jurgec (1964/1974 in 1975/1991), Ivan Vrbančič (1974/1975), Alenka Korpar (1991/1994), Simon Robinson (1994/1999), Jože Fuerst (1999/2002), Zsuzsa Budavari Novak (2002/2005 in 2006/2012), Jasmina Dobaj (2005/2006).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.