08:17, pon, 6. Maj

70. obletnica bombnega napada na Maribor





Pred natančno 70 leti so zavezniška letala v boju proti nacističnemu režimu med drugo svetovno vojno izvedla enega od najhujših bombnih napadov na Maribor. Pri tem je umrlo 76 ljudi, nastala je velika gmotna škoda. V spomin na bombardiranja so danes pri glavni avtobusni postaji odkrili spominsko ploščo.

“Maribor je med drugo svetovno vojno utrpel ogromno škodo,” je na slovesnosti ob odkritju spominske plošče povedal zgodovinar in nekdanji direktor Muzeja narodne osvoboditve Maribor Marjan Žnidarič. Čeprav so napadala zavezniška letala, je po njegovih besedah šlo za vojni zločin, saj so bombardirali civilne cilje “v veliki meri brez potrebe”. “S to ploščo opozarjamo, da se takšne stvari ne bi smele dogajati,” je poudaril.

spominska plosca 2

Maribor je bil med drugo svetovno vojno med najbolj bombardiranimi mesti v nekdanji Jugoslaviji. Zavezniki so ga prvič bombardirali 7. januarja 1944 in do 12. aprila 1945 izvedli skupno 29 bombnih napadov.

Več kot 1500 zavezniških letal je na mesto odvrglo skoraj 16.000 bomb, ki so popolnoma porušile ali močno poškodovale skoraj polovico vseh stavb v mestu. Med bombardiranji je po doslej znanih podatkih umrlo 483 ljudi, med njimi 60 otrok.

Spominsko ploščo so postavili pred glavno avtobusno postajo, ker je bilo to stičišče območij mesta, ki so bila v bombardiranjih najbolj porušena. “Mislim, da je bil skrajni čas, da se postavi to spominsko obeležje in da se ta spomin ohrani tudi mlajši generaciji in zanamcem, da bodo vedeli, kaj vse so Mariborčani v času druge svetovne vojne prestali,” je še povedal Žnidarič.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.