17:23, pon, 6. Maj

Akcija Siti besed se nadaljuje





Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so v okviru humanitarne akcije Siti besed v letošnjem letu zbrali 159.479 evrov za plačilo toplega obroka za šolarje. A to ne zadostuje za kritje vseh stroškov, saj bi na mesečni ravni potrebovali vsaj 30.000, na letni pa 300.000 evrov, so sporočili iz ZPMS.

Po dobrodelni prireditvi Stopimo skupaj – Siti besed, ki je potekala 7. maja, in jo je skupaj z RTV Slovenije pripravila ZPMS, se je veliko podjetij in več kot 6000 posameznikov odzvalo in prispevalo sredstva za zdrav topel obrok šolarjev.

Kljub temu, da so zbrali 159.479 evrov, je to še vedno premalo, da bi pokrili vse potrebe. ZPMS je namreč iz 83 šol iz vse Slovenije do konca avgusta prejela 545 predlogov za sofinanciranje toplega obroka oz. kosila za šolarje. Odločili so se, da bodo krili stroške za topel obrok za celo šolsko leto, kar pomeni, da bodo pokrili šolsko kosilo 293 učencem in učenkam, saj je kosilo dražje od malic.

A na ZPMS še naprej prihajajo nove prošnje za financiranje šolske prehrane iz šol po vsej Sloveniji. Cilj akcije ostaja zagotoviti zdrav topel obrok oziroma kosilo za vsakega šolarja, saj ti v času podaljšanega bivanja v šoli potrebujejo več kot le en obrok. Mnogi šolarji so z novelo zakona o šolski prehrani po navedbah ZPMS upravičeni do šolske malice, ne pa tudi do toplega obroka. ZPMS je od začetka akcije oz. oktobra 2012 zbrala skupaj že 286.093 evrov.

Lani so zbrali 126.614 evrov, ki so jih razdelili med 79 osnovnih šol, v katerih so zagotovili sedem mesecev malice in/ali kosila 532 otrokom.

Po sprejeti noveli zakona o šolski prehrani junija letos šole podatke o upravičencih do subvencionirane prehrane pridobivajo na podlagi odločb o otroških dodatkih, oddajanje vlog zato staršem ni potrebno.

Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je imelo lani v osnovnih šolah malico subvencionirano v povprečju okoli 80.000 učencev, v srednjih šolah pa 36.000 dijakov. Do brezplačnega kosila je bilo v osnovnih šolah upravičenih 15.059 učencev.

Glede na to, da se cenzus za dodelitev subvencije za letos ni spremenil, na ministrstvu pričakujejo, da bo število šolarjev do subvencionirane prehrane podobno lanskemu, so za STA dejali na ministrstvu.

Akcija zbiranja sredstev se nadaljuje z nakazilom na uradni račun ZPMS št. računa: SI56 6100 0000 3512 232, ki je odprt pri Delavski hranilnici, sklic: 00 07-2401 (namen SITI BESED), koda namena: CHAR.

ZPM-naslovka

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.