20:10, pet, 26. Apr

Alarmantno stanje duševnega zdravja otrok in mladostnikov zahteva takojšnjo obravnavo





Maja Kranjc Završnik iz mariborskega zdravstvenega doma je izpostavila, da je v zadnjem obdobju prišlo do izrazitega poslabšanja duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ob tem pa tudi stisk njihovih staršev. Poudarila je, da je prišlo do izjemnega alarmantnega stanja.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Čakalne vrste za hospitalizirano obravnavo duševnih stisk otrok in mladostnikov

Prišlo je namreč do tako izrazitega poslabšanja stanja duševnega zdravja otrok in mladostnikov, „da se izrazito polnijo tudi bolnice. Oddelek otroške in mladostniške psihiatrije v Mariboru je poln. Celo smo prišli do te stopnje, da se že oblikujejo čakalne vrste za sprejem v hospital, kar se v resnici skoraj ne bi smelo dogajati,“ nam je razložila Maja Kranjc Završnik v oddaji Na glas: Psihološke posledice epidemije.

Posledice bodo zagotovo dolgoročne

Ob tem se že zavedajo, da ne gre samo za kratkoročne posledice epidemije, ampak tudi dolgoročne. „Točno tako. Če smo morda v začetku prvega in tudi v začetku drugega vala slišali predvsem stiske staršev, ki nekako niso zmogli peljati vsega tega, kar jim je bilo naloženo, pa zdaj zelo, zelo slišimo otroke,“ je poudarila Kranjc Završnikova in dodala: „Vse skupaj prihaja z nekim zamikom, kot smo v resnici strokovnjaki tudi pričakovali.“

Najprej k pediatru po napotnico

Otroci in mladostniki običajno pridejo v zdravstveni dom do specialistov v spremstvu staršev in z napotnicami osebnih zdravnikov, pediatrov, ki se izrečejo o stopnji nujnosti, kjer zapišejo resnost stanja. Kranjc Završnikova pravi: „Nakar pridejo v našo obravnavo, kjer pa mi – glede na njihove ugotovitve – po prvem pregledu razširimo diagnostiko. Tako da čim hitreje pridemo do celostne slike.”

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Ob zaznavanju disfunkcionalne družine bolj celostna obravnava

V zdravstvenem domu se strokovnjaki, tako pedopsihiatri kot tudi drugi strokovnjaki za duševno zdravje, med seboj povežejo. In če zaznajo večje težave znotraj družine, saj zaznajo veliko disfunkcionalnih družin, pa se povežejo tudi z zunanjimi institucijami, s katerimi že dolga leta dobro sodelujejo. Želijo namreč k težavi pristopiti čim bolj celostno.

Akutne stiske z znaki nasilja obravnavajo takoj

Izpostavila je, da pri otrocih lahko hitro prepoznajo tudi stiske odraslih in jih nato ustrezno usmerijo v njim primerne ustanove, institucije, k strokovnjakom. Kar se tiče otrok, pa je diagnostika proces, a če gre za hude težave, akutne stiske, če izhajajo bodisi iz nekega nasilja, ki se je stopnjevalo znotraj družin, predvsem verbalnega nasilja med mladostniki, ukrepajo takoj. Tudi pri otrocih, kjer so se zaradi večmesečne zapore med štirimi stenami zadeve zaostrile, je treba pristopiti zelo hitro, je poudarila Kranjc Završnikova in dodala: „Tam rešujemo stvari po najboljših močeh.“

Mladostniki se zaradi razvoja morajo družiti s sovrstniki

„Moram pa reči, pri mladostnikih se resnično pozna, da je to razvojna faza, ko mladostnik nujno potrebuje vrstnike, da se dobro čustveno in socialno razvija. To je obdobje, ko mora stran od staršev. Zdaj pa so bili prisiljeni več mesecev biti zaprti ravno s starši,“ nam je razložila Kranjc Završnikova in dodala: „Tako da je bilo res za pričakovati, da bo prišlo do konfliktov.“

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Učijo se poiskati luč na koncu tunela

In kako pravzaprav najti luč na koncu tunela ter spremeniti negativen način razmišljanja v pozitivnega? „Naše poslanstvo zdravnikov je pomagati ljudem tako pri duševnem kot telesnem zdravju, jih dvigovati, učiti iskati pozitivno pri malih, dnevnih dogodkih, jih učiti načinov, kako se razbremeniti se vsakodnevnih skrbi. Tako da, se ukvarjamo s tem,“ je za konec povedala Maja Kranjc Završnik iz ZD Adolfa Drolca Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.