23:09, pet, 26. Apr

Aleksander Voda od 1. julija v. d. direktorja ptujske bolnišnice, podpore ustanovitelja nima





Svet ptujske bolnišnice je na ponedeljkovi izredni seji Aleksandra Vodo, ki so mu maja podelili mandat za vodenje omenjenega zavoda, a še vedno ni prejel soglasja ustanovitelja, s 1. julijem imenoval za vršilca dolžnosti direktorja. Kot kaže, pa soglasja vlade Voda ne bo prejel.

Kot je na spletni strani Splošne bolnišnice Ptuj sporočil predsednik sveta zavoda Danilo Lončarič, sicer direktor vladnega urada za demografijo s sedežem v Mariboru in makolski občinski svetnik SDS, so v. d. direktorja imenovali do končnega imenovanja direktorja s polnimi pooblastili oziroma največ za eno leto. Na mestu strokovnega direktorja za še en štiriletni mandat ostaja Teodor Pevec.

Vendar pa kaže, da se bo pri dokončnem imenovanju direktorja zapletlo, saj so na ministrstvu za zdravje za STA pojasnili, da so bili seznanjeni z mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o kandidatu za direktorja ptujske bolnišnice. “Na podlagi tega mnenja kandidat ne uživa zaupanja za imenovanje,” so dodali.

Na protikorupcijski komisiji so za STA popravili navedbe ministrstva, saj da mu niso poslali mnenja, pač pa so ptujski bolnišnici posredovali ugotovitve o konkretnem primeru iz leta 2020, ki je takrat pri Vodi kazalo na kršitev integritete.

V javnost prišlo anonimno pismo 

Šlo je za primer pritiska Vode kot vodje upravno-tehničnih dejavnosti v bolnišnici na predstojnico oddelka za laboratorijsko diagnostiko, saj je skušal vplivati na izbor kandidata pri zaposlovanju inženirja laboratorijske medicine. Da je Voda na njo pritiskal s telefonskimi klici in SMS-sporočili, namesto, da bi jo na morebitne nepravilnosti postopka opozoril po elektronski pošti, po mnenju KPK ne predstavlja ravnanja v skladu s pričakovano integriteto vodje notranje organizacijske enote, od katere se pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje.

“Vsekakor pa bi moral Aleksander Voda v luči skrbi za zakonitost in transparentnost postopka o domnevnih nepravilnostih obvestiti direktorico bolnišnice, ne pa samovoljno posegati v konkretni zaposlitveni postopek,” so še zapisali v ugotovitvah.

V začetku junija je v javnost prišlo anonimno pismo, domnevno iz vrst zaposlenih, ki so med drugim zapisali, da si “niti v nočni mori niso predstavljali, da bi Voda lahko bil imenovan na mesto direktorja”. Ob tem so mu očitali, da projekt urgentnega centra doslej ni bil uresničen prav zaradi njegove nesposobnosti, saj je kar nekaj let vodil ta projekt, a ga ni bil sposoben izpeljati. Zavestno naj bi leta 2018 potrdil objavo javnega naročila s popolnoma zgrešeno projektno dokumentacijo, ki je bil pozneje razveljavljen.

Zaposleni naj bi pred imenovanjem zbrali celo podpise v podporo dosedanji direktorici, po imenovanju Vode pa naj bi bili tiho, ker da se bojijo maščevanja. Podpirala naj bi ga manj kot desetina zaposlenih, so še dodali.

Štirje kandidati za direktorsko mesto

Za direktorsko mesto so se potegovali štirje kandidati, med njimi tudi dosedanja direktorica Anica Užmah, ki je bolnišnico vodila en mandat. V tem času ji je uspelo stabilizirati poslovanje zavoda, ki je zadnja tri leta končal s presežkom prihodkov nad odhodki, izboljšale pa so se tudi likvidnostne razmere zavoda. Ob tem se je po dolgih letih nedavno vendarle začela gradnja urgentnega centra.

Svet zavoda, ki je bil imenovan le nekaj dni pred objavo razpisa, se je odločil za Aleksandra Vodo, trenutnega vodja upravno-tehničnih dejavnosti. Odločitev so utemeljili s tem, da jih je prepričal s programom dela in razvoja bolnišnice, v kateri je zaposlen že tri desetletja.

Voda je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik. V aktualnem mandatu je tudi ptujski mestni svetnik iz vrst Liste Andreja Čuša, donedavnega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah neuspešno kandidiral za poslanca na listi Povežimo Slovenijo.

Nova vlada je prejšnji teden zaradi slabega poslovanja zamenjala člane svetov zavodov devetih bolnišnic, v “petih največjih in štirih najbolj kritičnih”, med katerimi pa ni bilo ptujske bolnišnice. Na ministrstvu za zdravje o tem, ali razmišljajo tudi o menjavi članov sveta na Ptuju, za STA niso odgovorili.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.