21:41, pon, 29. Apr

Ali ima država dovolj blagovnih rezerv, da ne bomo lačni? In kako je z zdravili, če se meje zaprejo?





Država Slovenija ima v skladiščih blagovnih rezerv shranjenih več stvari, med drugim tudi hrano.

Prehrambni izdelki, ki so nujni za preskrbo prebivalstva z osnovnimi živili

Slovenske novice poročajo, da je med živili v državnih skladiščih pšenica in izdelki iz pšenice, torej moka in testenine. Tam pa so tudi koruza in rž ter riž, meso, mleko, jajca in voda. Prav tako tudi mleko9 in mlečni izdelki, sladkor, olje in sol. Točne količine niso ugotovili. v skladiščih naj bi bilo sicer naftnih derivatov za 90 dni, kar se tiče prehrambnih izdelkov in drugega, pa naj bi bilo zalog “za več mesecev”. Se pa v novicah sprašujejo, ali bi bil čas, da bi zaradi napovedanih višjih cen energentov in hrane, da država pred tem nakupi več hrane in energentov.  Slovenija sicer sprošča  blago na podlagi sklepov vlade. Sproščanje zalog žita se je zgodilo dvakrat v zadnjih 20 letih.  Enkrat se je šlo za koruzo za krmo živalim,  drugič pa za pšenico, s katero so pomagali  mlinsko-predelovalnim podjetjem.

Kako pa je z zaščitno opremo?

Na začetku epidemije koronavirusa so bile v državnih skladiščih manjše zaloge zaščitne opreme. Zavod RS za blagovne rezerve je Slovenskim novicam odgovoril, da imajo zdaj te zaloge za več mesecev. Vprašanje pa je, kaj bi se zgodilo, če bi se zaradi gorzeče vojne zaprle meje.

Zdravila, cepiva, izdelki za osebno in kolektivno zaščito

Zavod za blagovne rezerve ima tudi  izdelke za potrebe humane medicine, za potrebe veterinarske medicine, naftne derivate za potrebe slovenske policije, vojske in sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, prav tako tudi maziva, utekočinjen naftni plin ter druge izdelke. Npr. izdelke za osebno in kolektivno zaščito. Prav tako so v državnih skladiščih še zdravila, antibiotiki, cepiva, tudi kalijev jodid, ki ga naj bi bilo dovolj za vse prebivalce Slovenije do dopolnjega 40. leta.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.