20:18, sob, 18. Maj

ARSO opozarja: Glavnina burnega dogajanja se bo odvila ponoči, prihajajo jesenske poplave





Branko Gregorčič je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da se hladna fronta bliža zelo hitro Alpam, sredi noči naj bi prešla tudi Slovenijo. Ponoči bo tako po njegovih napovedih glavnina burnega dogajanja. Janez Polajnar je napovedal, da prihajajo jesenske padavine.

Branko Gregorčič je poudaril, da ob prihajajoči hladni fronti pričakujejo dotok hladnega in vlažnega zraka iz jugozahoda, kar pa pomeni, da bodo prišle tudi padavine, predvsem ob gorskih pregradah zahodne Slovenije. Ob morju bo pihal močan jugo s sunki vetra predvsem proti območju Julijskih Alp, kjer bo v prvi polovici pričakovano največ padavin že pred samo fronto. Tudi kasneje bodo tam močne padavine.

Akumulacija padavin bo največja na širšem območju Posočja, Bohinja in tudi gornjesavske doline. Večka količina padavin bo tudi nekoliko severneje, je še dejal Gregorčič, tudi proti Avstriji in sosednji Furlaniji. Skupna količina padavin na severozahodu Slovenije je predvidena med 120 in 240 mm, kar je bil vzrok za izdajo najvišje stopnje opozorila. Drugod bo padavin manj, je še dejal Gregorčič. Glavnina burnega dogajanja se bo odvila ponoči. Jutri čez dan bo boljše, nekoliko se bo ohladilo.

Prihajajo jesenske poplave

Ponovno bodo prišle obilne padavine, te bodo prinesle razlivanja rek in tudi proženje plazov, sploh tam, kjer je že zdaj razmočen teren. Močan veter bo povzročil tudi lokalne vetrolome.  Hidrolog Janez Polajnar pa je dodal, da nas čakajo jesenske poplave.  Da bodo vode tekle hitro, je še dodal. Hudourniški vodotoki padavinskih vod bodo res hitro narasli, je opozoril,  po območju Zgornjega in Srednjega Posočja, prav tako reke v Posočju, na Idrijsko-Cerkljanskem območju pa tudi Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku. Poplavljanje bo možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem, je še omenil Polajner. Druga neugodna situacija pa bo na reki Dravi, je še opozoril Polajnar. Jutri se pričakuje poplavljanje Drave zlasti v srednjem toku.  Jutri popoldan se bo poplavljanje Drave stopnjevalo. vzdolž celotne Drave.

Zdaj je čas za samozaščitne ukrepe

Voda bo naraščala zelo hitro, Polajnar zato opozarja, da je treba poskrbeti za lastno varnost. Že zdaj se naj umakne avtomobile in druga vozila na varno. Polajnar je še svetoval, naj vsak pri svoji hiši odstrani listje pri odtokih. ”

Ko voda narašča, opozarjam, voda bo naraščala hitro, takrat predvsem varujemo svoja življenja in ne rešuejmo več imovine!” je bil odločen Polajnar.

Pri tem pa je treba strogo upoštevati navodila pripadnikov civilne zaščite.

Neža Kodre, direktorica Direkcije za vode, pa je dejala, da je na terenu več kot 212 ekip, ki čistijo vodotoke, da bi bili pretočni. Glede na napovedano situacijo bodo ekipe na ogroženih območjih, kjer bodo umaknili težko mehanizacijo in izvedli nujne ukrepe za preprečitev škod. Začelo se bo z dežurstvi, ekipe bodo tudi intervenirale tako da bodo postavljale tudi zasilne nasipe. Tudi na direkciji prosijo ljudi, da s priobalnih območij umaknejo materiale, ki bi jih voda lahko odnašala dolvodno.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.