07:39, tor, 30. Apr

Avtocesta odprta od Dražencev do Podlehnika





Potem ko je Dars septembra za promet odprl prve tri kilometre smernega vozišča avtoceste od razcepa Draženci proti Gruškovju, je konec tedna v uporabo predal še preostali del do Podlehnika. Promet zdaj poteka že po polovici novozgrajene avtoceste dvosmerno na več kot sedmih kilometrih, tako pa bo urejen tudi v prihodnji poletni turistični sezoni.

Kot so še sporočili iz Darsa, evropsko sofinancirana gradnja zadnjega odseka podravske avtoceste med Draženci in Gruškovjem še naprej poteka v skladu z načrtom. Potem ko so 17. novembra prebili prvo cev edinega predora na tem odseku, je izvajalec del teden dni pozneje prebil še drugo cev bodočega dvocevnega predora Log. Gradnja manjkajočih 13 kilometrov avtoceste je s pripravljalnimi deli stekla poleti 2015. Letošnja turistična sezona je bila prva, ko je promet potekal ob gradbišču prihodnje avtoceste, deloma pa so dela vplivala tudi na promet na vzporedni cesti. Kot zagotavljajo na Darsu, so kljub delom z ukrepi za večjo pretočnost in informiranost uporabnikov avtoceste uspeli zmanjšati vsakoletne zastoje.

Podravska avtocesta Podlehnik; FOTO: STA
Podravska avtocesta Podlehnik; FOTO: STA

Celotna vrednost projekta, ocenjena na podlagi potrjenega investicijskega programa, znaša dobrih 251 milijonov evrov, od tega bo Dars zagotovil nekaj več kot 71 milijonov evrov, s kreditom Evropske investicijske banke so prišli do 113,5 milijona evrov, preostali denar pa so zagotovili z evropskimi sredstvi. Prvo dobrih sedem kilometrov dolgo etapo gradi konzorcij domačih podjetij okoli vodilnega partnerja, družbe SGP Pomgrad, drugo etapo oziroma preostalih šest kilometrov, vključno s predorom Log, pa sarajevska družba Euro Asfalt. Projekt bo v celoti zaključen predvidoma konec leta 2018.

VIR:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.